Cycling  

Register now!
Login
download mobile appAndroid app
download mobile appMobile site
partner of
Note: this personal page is openly accessible via climbbybike.com and retrievable via search engines. Dirk Rapol can decide to take down this page via his myclimbbybike at all time.

Dirk Rapol cycling page


Add Dirk Rapol's page to your facebook page:
Name : Dirk Rapol
City : Kortrijk
Country : Belgium
Age : 58
Bike : MTB Colnage
Favourite cols : stelvio , angel , mont saint aubert
Comments :

 Edit this page (Dirk Rapol)    Calory & fitness calculator

Climbs climbed by Dirk Rapol

Date climb Climb Distance Chrono Speed Power

No climbs found

Pictures by Dirk Rapol

image
sustenpas met zicht op de gletsjer
- dirk rapol - 2/7/2009
image
Top van de Gottardpass via tremelo
- dirk rapol - 2/7/2009
image
Op de top hip hip hoera
- dirk rapol - 2/7/2009
image
Op top Giau en mooi weer
- dirk rapol - 2/7/2009

Stories

Col de Granon, Briançon story submitted on 6/12/2010
Zware klim. Slecht wegdek maar nu reeds 5 jaar geleden. Smal naar eenzame hoogte en eindigen op een parking. Net even buiten Briancon. Leuk om tijdritje op te houden.
publicatie bekijken
Kannermarei, Clervaux story submitted on 2/20/2011
Vanuit het pittoreske dorpje Clervaux (in de zomer toeristisch druk) loopt de klim in het begin met enkele haarspeldbochten snel op. Daarna volgt een lang gelijkmatig stuk. Na wat vals plat en nog een steil knikje komt men boven op een drukke weg.
Clervaux moet je zeker eens zien. Dit betekend van en naar het dorpje klimmen of dalen.
publicatie bekijken
Col dOderen, Cornimont story submitted on 5/12/2011
Mooie lopende beklimming met uitstekend wegdek.
Col dOderen is een klassieke doorsteek rond de ballons. Type-voorbeeld van vele vogezencols.
publicatie bekijken
Col de Bramont, Oderen story submitted on 6/8/2011
Mooi klimmetje. Vooral de laatste 5km met de haarspeldbochtjes in het bos zijn leuke springplankjes.
publicatie bekijken
Col de Platzerwasel, Munster story submitted on 6/8/2011
Vele wilde verhalen doch de klim viel eigenlijk wat tegen. De klim is wel pittig voor de Vogezen doch net iets te kort om stil te vallen. Na de top is het eigenlijk nog best pittig en gaat men tot 1.280m. Deze laatste 4km is men uit het bos en krijgt men voor het eerst mooie vergezichten.
In Munster zeker eens stoppen en naar boven kijken daar waar de ooievaars nestelen.
publicatie bekijken
Col du Page, Bussang story submitted on 6/8/2011
Klein maar fijn. Best pittig de eerste 4 km. Eens buiten de huizen komt men op een plateau die licht stijgend u tot de top brengt. Na 2 km dalen komt men op de grote weg halfweg de col doderen. Deze afdaling is wel in slechte staat. Asfalt met gaten en niet al te breed. Oppassen geblazen.
publicatie bekijken
Le Markstein, Oderen story submitted on 6/8/2011
Eens saaie breede weg die u tot op de hoogte brengt van de mooie route de cretes. Bij de afslag aan Wilenstein loopt de eerste kilometer stevig op. Doch verzwakt algauw en de steiging is nauwelijks te vermelden waard. Geen haarspelbochten in deze brede weg die eigenlijk bedoeld is om de skiers zo snel mogelijk tot de zetelliften te brengen.
publicatie bekijken
Belfahy, D 133 story submitted on 6/9/2011
Juist even buiten Servance afslag Miellin en dan na 3km een klein brugje over richting Belfahy begint een van de zwaarste beklimming in de vogezen. Onverwacht kort maar steil. En met steil bedoel ik steil. Een kleine Zoncolan. Bochten tot 22%. Trekken en sleuren tot boven. 3x Hoera voor deze klim.
publicatie bekijken
Passo di Monte Croce Comelico, San Candido story submitted on 9/23/2013
Een loper in een wat verlaten streek aan de grens met Oostenrijk. U passeert het dorpje Sexten, doch hier is weinig erotiek. De hoofdweg stralen de huizen wel kleur uit. Eens op de top ligt een achterland die gewoon italiaans uitstraalt. Authentieke bergdorpjes in een minder gekend landschap.
publicatie bekijken
Passo di SantAntonio o Zovo, Auronzo di Cadore story submitted on 7/11/2013
Een doorsteekcol. Weg in uitstekende staat.
De eerste 6km zijn best pittig doch de haarspeldbochten doet het vooruit gaan.
In de afdaling komt men in Padola met zijn mooie marktplein en een prachtig zicht op de bergen van de Tre Cime de Laverdo
publicatie bekijken
Station de Val Louron, Arreau story submitted on 7/11/2013
Vanuit het mooie lac de Loudenville is de klim naar skidorp Val Louron eigenlijk de route naar col dAzet. Opdraaien in Genos is het onmiddellijk 9procent en veel gaat de klim hier niet onder. 2km onder de top kan men links afdraaien naar het kleine Val Louron. De weg is licht dalend. Val Louron is in de zomer bekend voor vertreckplaats van de parapentes
publicatie bekijken
Col du Portillon, Bagnères de Luchon story submitted on 5/2/2014
Even een uitstapje naar Spanje dat kan via deze rustige col. De Franse heeft een lange aanloop doch de klim is grillig en vaak met lastige percentage. Klim is rustig met weinig verkeer en goed wegdek. Een ideale klim om uw klimmersbenen te testen.
publicatie bekijken
Col du Portillon, Bossost story submitted on 2/5/2014
Bossost Spaans stadje die leeft. Vele terrasjes nodigen uit doch we zijn hier voor het klimmen. De klim zelf is een loper. De percentagesbordjes langs de weg zijn misleiden en geven meer aan dan wat de helling is. De weg is rustig en in goede staat.

In het begin heeft u wat vergezichten maar daarna verdwijnt u in het bos en dit tot aan de top. Heen en terug Spanje/Frankrijk is een ideale opwarmer als u in de streek gaat fietsen.
publicatie bekijken
Col de Peyresourde, Bagnères de Luchon story submitted on 5/2/2014
Een overgangscol en dus een loper. Brede weg tot boven. Mooi alternatief als u in het dorpje Garin de afslag neemt naar Portet du Luchon. Dit is eigenlijk de oude weg naar de top. Rustiger en mooier. U komt op terug op de grote weg een kleine 3km van de top. Hier zitten de haarspeldbochten.

Deze laatste 3km zijn de mooiste van de klim
publicatie bekijken
Col de Peyresourde, Avajan story submitted on 2/5/2014
Een tempoklim. Breed en mooi wegdek (leuke snelle afdaling) met weinig haarspeldbochten. Een echte V-col waar de top al van ver te zien is. Iedere kilometer staan er bordjes met de percentages wat mooi meegenomen is.

Je kan ook nog het skidorp Peyragudes meepikken en dan vooral de kant van het vliegveld. Je komt hoger uit en krijgt hier dan ook nog een een pittige doortocht langs het vliegveld.
publicatie bekijken
Passo Gavia , Ponte di Legno story submitted on 1/24/2008
Een col met op het einde de gevaarlijke tunnel. Donker, onverlicht en behoorlijk steil. Augustus 2004 - fiets onverlicht en na en voor mij autos horen afkomen. Nog nooit zo snel door een tunnel gesprint en volop zwaaiend zodat ik zou opgemerkt worden. Daarna de tol betaald voor het sprintje op de laaste kilometer. In afdaling naar Bormio na 2 km onverwacht publiek. 10 nonnen te voet op weg naar boven in pinquinuitrusting.
publicatie bekijken
Passo Nigra , Prato allIsarco story submitted on 1/31/2008
Passo Nigra. Neem eens de korte weg. Voor de voet juist voor u de tunnel induikt rechtsaf. Na 100 m wordt u reeds gewaarschuwd met een bordje 24%. Als u doorrijdt denkt u dit kan niet want zo steil is het toch niet. Maar dan wordt u nogmaals gewaarschuwd. En na het doorijden van een gehuchtje komt het. Ja u bent reeds tweemaal gewaarschuws. Een kleine 200 m aan gemiddeld 24%. Trekken en sleuren, 5 km/uur en net wanneer u zal omvallen bent u boven en komt u op de grote weg. Dan valt alles mee maar op km 18 opnieuw een steile passage. Passo Nigra, korte weg, onvoorspelbaar maar levert een mooi verhaal op hoe steil een berg wel kan zijn.
publicatie bekijken
Col du Grand Colombier , Artemare story submitted on 1/31/2008
Chartreuse geberte. Steilste stukje Frankrijk en omstreken. Inderdaad in Vireau Le Petit neem eens het binnenwegje. (de grote weg maakt een lus van 7 km en is al steil, de binnenweg wordt afgelegd in 4 km, reken maar uit) Het is even zoeken naar de juiste weg maar dan 4 km steil omhoog. Zo steil dat u druk moet plaatsen op uw achterwiel anders trekt u het voorwiel in de lucht. 3xHoera voor deze klim.
publicatie bekijken
Mont Colombis , Remollon story submitted on 1/31/2008
Meer van Serre Poncon. In deze prachtig streek staat hoog op een berg een zendmast. Daar naar toe ligt een prachtige onregelmatige klim. Het is even zoeken want de weg is vaak maar 2 meter breed. De weg vertoont zelf eigenschappen in het dorpje alsof je een oprit van een garage oprijdt. Doch volg maar richting van de gekapte dames (rotskegel met een rotsblok erop) en u bent in de goede richting. Stilte en eenzaamheid is troef op deze beklimming. De beloning is een prachtig uitzich op het meer. EEn ommentje meer dan waard.
publicatie bekijken
Passo del San Gottardo , Airolo (via Tremola) story submitted on 1/31/2008
De oude postkoetsweg. Kleine kasseitjes tot boven. En maar draaien en keren. Back to the oldies. Nostalgie ten top. Paris-roubaix in de bergen. Wel oppassen in afdaling. Losliggende kasseien kan je een wiel kosten. Ook opgepast voor de militairen.
publicatie bekijken
Passo dello Stelvio , Prato story submitted on 1/2/2008
Stelivo - de mooiste col in Europa. 48 bochten - en eens boven de boomgrens een zicht om u tegen te zeggen. De weg slingerend tegen de bergwand. De top in zicht maar nog toch nog zo ver. Eens in de regen, in de mist en bij zonnig weer naar boven gereden en toch blijft deze col overeind staan. 3x Hoera voor de Stelvio. U blijft nummero uno
publicatie bekijken
Le Mont du Chat , Le Bourget du Lac story submitted on 1/2/2008
Mooi, smal en constant steil. Jammer dat er weinig doorkijk is tussen de bomen. Zowel langs beide zijden is dit een verplicht klim voor de percentagefanaten.
publicatie bekijken
Col de la Machine , Saint Jean en Royans story submitted on 1/2/2008
Niet zozeer de col de la machine maakt het klimmen mooi maar vooral de Vercor zelf is wondebaarlijk. Wegen door ingekapte rotsformatie, tunneltjes, een gebied van de franse verzetstrijders. Ondoordringbaar, soms donker dan weer enorme ravijnen. Verplichte kost de Vercor.
publicatie bekijken
Col de lAubisque , dal Soulor story submitted on 1/2/2008
Vooral de weg tussen de top van de Soulor naar de Aubisque was in 1995 momorabel. Regen, mist en dan koeien op de weg. Botsing net vermeden. Kil koud en zichtbaarheid nul. In een ruw en spookachtig omgeving blijft dit stukje weg in het geheugen gegrift.
publicatie bekijken
Mortirolo , Mazzo story submitted on 1/2/2008
Boven in juist 1 uur. Nooit gedacht. Gelukkig blijft de klim steeds constant steil en kan je een (traag) constant tempo zoeken. Hartslag onder controle houden en met 39x27 naar boven. Alleen op deze klim in de stilte en enkel het geluid van mijn ademhalling is deze klim een stipnotering in mijn prestaties bergop. In 2007 met trans alp een alternatieve en onbekende kant naar boven gereden. Iets langer dan de echte klim maar toch met enkel steile kilometers in een omgeving waar rust en vree troef is. Pas op voor de afdaling naar Edolo. Niet van de poes.
publicatie bekijken
Col du Tourmalet , Luz Saint Sauveur story submitted on 7/2/2008
Trainen op een klein verzet is de boodschap. Bergop is een kwestie van een gevoel te hebben dat u aan het rijden bent. Klein molentje, tempo zoeken en niet forceren. Regelmatig drinken en tijd nemen om te klimmen. Vooral het weer in de gaten houden en altijd een regenvestje meenemen want weer in de bergen kan in 10 minuten omslaan wat de pret kan drukken. Nog één goede tip. Laat aan iemand weten als u alleen rijdt welke route u neemt ingeval u iets tegenkomt. Want te voet naar beneden met fiets aan de hand na een kapotte ketting is niet aangenaam. Vergeet vooral niet dat gsm-bereik in bergen vaak niet aanwezig is. En vooral geniet van het landschap. Succes
publicatie bekijken
Alpe dHuez , Bourg dOisans story submitted on 7/2/2008
Uiteraard een verplicht nummertje die Alpe dHuez. Lastig uiteraard maar niet te euforisch. In de omgeving liggen nog meer mooie beklimming en vaak lastigers maar vooral veel rustiger. Ik denk vb aan col de luitel. Maar ja, het gevoel dat je in tour de france waagt heeft toch een kick en vooral in de marmotte met dan vele toeschouwers langs de weg
publicatie bekijken
Col du Soulor , Arthez dAsson story submitted on 7/2/2008
Vetrokken op de middag richting Soulor vanuit Lourdes. Eenmaal afgedraaid in Arthez dAsson is de aanloop naar de klim idilisch mooi tot in Ferriers. Klein slingerend wegje langs een bergbeekje en daarbij warm zwoel weder (32°c). Als fietser heb je niet meer nodig.
publicatie bekijken
Pré de Madame Carle , La Besse Basse story submitted on 7/2/2008
Wat een woeste omgeving. EEn topklim. Onregelmatig maar de natuur : subliem. Op de top komt u in een keteldal. Twee minpunten is halfweg enkele kampeergelegenheden die jammergenoeg deze mooie natuur weer oneer aandoen en uiteraard boven weer een gigantische parking waar wandelaars met auto tot aan de bergflank kunnen komen om de bergen verder in te trekken. Gelukkig is er boven maar één restaurant wat de drukte rond de parking beperkt.
publicatie bekijken
Col de la Lombarde, Vinadio story submitted on 7/2/2008
Bijna 1.400 m hoogteverschil. Een col naar mijn hart. In het begin draaien en keren en steil. Onregelmatig maar in een landschap om u tegen te zeggen. Verlaten en nauwelijks verkeer. Zo hebben we het graag. Op de grens italie/frankrijk staat een prachtig slotkloosters die als jeugdkamp wordt gebruikt. Op de top bevindt u zicht tussen de rotsen maar dan.. Eens over de top na 4 km draaien en keren komt u in het afschuwelijk skistation Isola 2000. Wat een contrast. Foei foei frankrijk voor de verminking van deze berg. En dan nog een brede grote weg naar in afdaling. Gelukkig blijft de herinnering van de klim lang de Italiaanse mijn bij. Een must voor iedere berggeit
publicatie bekijken
Mont Ventoux, Malaucene story submitted on 8/2/2008
Mont Ventoux, eenzame puist in de Provence, wat doen ze u aan. Ieder jaar met duizenden wielertoeristen, met verschillende verhikels en ja zelf achterwaarts naar omhoog lijkt uw mythe af te zwakken alsof naar boven niets meer inhoud. Zelf 6,7 ja 9 keer de Ventoux per dag op en af. Zulke circusnummers zijn uw kale flanken niet waard. Ik vrees dat uw kale knikker dezelfde toer opgaat als bergbeklimmers aan de top van de mont Blanc. (er staat soms file op de mont Blanc) Doch blijft U voor mij een mooie reus die respect verdient.
publicatie bekijken
Col de lIzoard , Guillestre story submitted on 8/2/2008
Alleen al voor de aanloop vanuit Guillestre door tunneltjes en in de kloof langheen de rivier de Guil maakt de klim de moeite waard. Na een lastige recht stuk voorbij Brunisard komt men in de haarspeldbochten. Reeds enkele malen beklommen (in de zomer) en wat me steeds bijblijft is dat u steeds vergezeld wordt van muggen tot aan de boomgrens. Dan volle bak doorheen de Casse deserte om boven te komen waar de top u steeds uitwaait
publicatie bekijken
Passo Fedaia , Caprile story submitted on 8/2/2008
Fedia. Voor wie eens wil omvallen neem dan de route vanaf Caprille. Aan hoogte 1450 juist achter het laatste tunneltje krijgt u een rechte weg waaraan geen einde komt. Steil, inderdaad zie de rode vlakken op de grafiek. Van bocht naar bocht rijden kan niet. Rechtdoor, nauwelijks gevoel dat u vooruitgaat. Tot aan de skilift krijg je enkel meters adempauze maar omhoog kijkend zit u reeds de overhangende weg die weer een blok met steile percentage inluidt. Eens boven rijdt u beste 500 m verder tot aan het meer die het water van de Marmoladegletsjer ontvangt. In 2006 - 4 jaar na mijn eerste beklimming stel ik vast dat de gletsjer (in zelfde periode eind mei) niet meer zo indrukwekkend was. Gevolg van de opwarming ?
publicatie bekijken
Tre Cime di Lavaredo , Misurina story submitted on 8/2/2008
Eens in Misurina aan het kristalheldere meer die de bergen weerkaatst start de klim onmiddellijk na de eerste rechtse bocht. Meteen steil omhoog en dan weer naar beneden. Blijkt dat voor de Laveredo nog een vervelend stukje zit. Voorbij de tolhuisjes valt de eerste kilometer nog meer. Maar dan begint het. Trekken en sleuren, ritme zoeken waar je nog kan. De mooie omgeving verdwijnt in de zweetdruppels. Hectometers worden afgeteld. Allen een Eddy Merckx kan hier op deze flanken presteren (1968 giro dItalia). Wie de klim beklimt zal begrijpen dat men heden ten dage nog spreekt over zijn memorabele prestatie. En dan nog in ijzige kou en sneeuw. Driemaal hoera voor deze klim.
publicatie bekijken
Col du Galibier , Le Châtelard story submitted on 9/2/2008
Galibier. Reeds 4x beklommen. Deze berg ligt me wel. Nog nooit afgezien of stuk gegaan. Eerst rustig tempo de Telegraphe omhoog. Het is daar dat de meeste hun energie verspelen. In afdaling naar Valloire niet bijtrappen maar recupereren. De eerst kilometers vanuit Valloire rustig aan en dan klein verzet tot aan Plan Lachat. Meestel heb ik dan nog genoeg reserve over om goed tempo te maken op de laatste 7 kilometers. Dat de laatste kilometer pijn doet zal niemand tegenspreken.
publicatie bekijken
Passo della Furka , Oberwald story submitted on 9/2/2008
Zwitserland ooch zo mooi. Hier krijg je echt het berggevoel vooral in Wallis met zicht op de Mattehorn. Als je op de top boven 2.000m staat en u kijkt rond U dan ziet u vele bergen tot 3000-4000m hoog. Vooral het steeds omringt zijn door deze hoge toppen heeft u een nietig gevoel. Furka mooie klim alleen kreeg ik een enorme ontgoocheling van de Rhone-gletsjer die op de flanken van van de Furka gelegen is. U verwacht een enorme witte ijsmasse maar ik zal enkel een vuile zwarte ijmassa.
publicatie bekijken
Col de la Bonette , Jausiers story submitted on 9/2/2008
De hoogste top van Frankrijk, ja dank zij een ommetje boven op de eigenlijke top nl de Restaufont. Maar goed het ommetje is enorm steil. Mij hoor u niet klagen. Bonnette gelegen in een prachtige rustig streek en must voor iedere klimliefhebber. Eens bovengekomen op een mooie zomerdag om 19.00 uur savonds. Als ik op de top richting Nice keek dan ziet u een bergketen met toppen tot 1800 m. Het gevoel dat u op de hoogste top staat heeft iets euforisch. Daarbij was het nog 12°warm en gaf de zon een rode gloed af op de omringende bergtoppen. Genieten van een koffietje naast het drankkeetje kon ik nog uren blijven zitten. Maar de afdaling roept want bij valavond met 70km/uur naar beneden was geen lachertje. Bonnette bedankt.
publicatie bekijken
Colle dellAgnello , Casteldelfino story submitted on 9/2/2008
Agnello vanuit Italie. Voet moeilijk te bereiken daarom met fiets vanuit Guillestre naar top van de Agnello, afdalen tot in Casteldelfino en dan terug. Maar wat een terugweg. In afdaling reeds hoge snelheden gehaald. Dat voorspeld veel goeds. Na een lange aanloop komt u aan de laatste 9 km. Gemiddeld 10%. Wat een decor. Met steeds zicht op het suikerbrood (zoek zelf maar eens op). Maar wat een omgeving. Vooral de stilte (nauwelijks toeristen) is een pluspunt. Weeral hoera voor deze klim
publicatie bekijken
Mont Saint Aubert South East , Mont Saint Aubert story submitted on 9/2/2008
Mijn trainingsmaatje. De klim heeft een heel kleine colallure. Vooral vanuit Kain als je de grote weg neemt. Op het einde zit een venijnig lastig stuk. Het zicht boven op de Stad Doornik en het verre hinterland is bij mooi weer memorabel. Ontelbare keren omhoog gereden en vooral, hier zijn we weer, een streek met weinig verkeer en veel stilte.
publicatie bekijken
Koppenberg , Melden story submitted on 9/2/2008
Fantasie in de streek. Voor fietsers nauwelijks te doen bij regenweer. Boven geraken met de racefiets is een prestatie. Best alleen te beklimmen want je slingert van de ene kant naar de andere op het smalle wegje. Hoewel de kasseikant eigenlijk de Rotelenberg noemt en de afdaling de Koppenberg. Zo ontstaan mythes door naamruiling. Opgelet in afdaling, linke bochten.
publicatie bekijken
Cap Blanc Nez , Escalles story submitted on 9/2/2008
De wind speelt hier vooral parten. Een klim met colallures. Neem eens de route vanaf cap griz nez naar cap blanc. Als je dan nog tegen wind fiets zal deze golvende weg u bijblijven. En wat een zicht op de noordzee. Pluspunt. Boven op de top is deze nog niet ontsiert door allerlei eet- en drankkraampjes. Een echte kust.
publicatie bekijken
Hautacam , Argelès Gazost story submitted on 9/2/2008
Mooie afgelegen col. Een tip. Neem genoeg bevoorrading mee want op de top zijn er nergens voorzieningen, althans in 1998. Vam mij mag het zo blijven.
publicatie bekijken
Passo dello Stelvio , Bormio story submitted on 9/2/2008
Stelvio, zelf langs de kant van bormio blijft u wondermooi. Enkel op de top komt u in een kermissfeer met braadworstkramen en prentkaartenwinkels. Voor de rest genieten. Oppassen bij terugkeer want enkel onoverzichtelijke tunneltjes kunnen uw fietsen onaangenaam maken.
publicatie bekijken
Col de lIseran , Bourg Saint Maurice story submitted on 9/2/2008
Jawel, bijna 50 kilometers klimmen. Vooral bij het uitkomen van de tunnel bij afslag aan de stuwdam naar Tignes komt u in een vallei naar Val dIsere waar de natuur op uw afkomt. Druk in de zomer uiteraard maar de resterende kilometers naar de top maken veel goed. Op de top steeds snijdende wind en eeuwige sneeuw.
publicatie bekijken
Passo della Nufenen , Ulrichen story submitted on 9/2/2008
Wondermooie col. Tevens de hoogste in Zwitserland. Enorm rustig met indrukwekkende panoramas? Houden zo
publicatie bekijken
Col de Granon , Saint Chaffrey story submitted on 10/2/2008
Slecht wegdek is meestal synoniem met afgelegen col. Hier veroverde Greg Lemond zijn eerste gele trui. Nu toekomen op de Granon met de ronde van Frankrijk is onmogelijk. Weg te smal en op top eindigd de col. Lastiger dan Alpe dHuez maar weer die stilte bij het klimmen. Geen last van wagens en toeristen. Prachtig zicht op deze col boven de 2400 m. Lekkere omelet met brood en een wijntje genuttigd op de top, in het zonnetje op het terrasje van de plaatselijke uitbater. Meer moet dat niet zijn.
publicatie bekijken
Passo del Maloja , Chiavenna story submitted on 10/2/2008
Lange onregelmatig klim en op het einde spectaluere serpentines. Halfweg dient men rond een tunnel te rijden en dan merk je dat langs de hoofdweg prachtige dorpjes verscholen liggen. De moetie waard om eens de grote weg te verlaten. Boven op de top, waar de gebouwen staan waar vele kinderen hun eerste skivakanties hebben doorgebracht, een prachtig uitzicht op het meer.
publicatie bekijken
Simplon Pass , Briga story submitted on 10/2/2008
Neem vanuit Brig de oude route naar de Simplonpass. Deze route verbind Zwitserland met Italie. Na tiental kilometer komt men op de grote weg waarna men over een indrukwekkende betoonen (soort) hangbrug rijdt om de vallei langs de ander zijde te bereiken. Voor de top is de weg overkapt met galerijen en tunnels wat het landschap oneer aandoet. Op de top mooi pannorma met een grote stenen adelaar die over de vallei waakt. Viva Italia
publicatie bekijken
Alpe di Siusi , Prato allIsarco story submitted on 10/2/2008
Naar de mooiste alpenwei in de dolomieten. Begin van een natuurpark. Een klim met een gemeen steil lange tunnel in het begin en steile laatste kilometers. Eens boven is het wondermooi. Wegens koppigheid niet willen terugkeren en dan maar afdalen andere zijde. Na één kilometer was het asfalt op en was een steenslag weg mijn deel. Af en toe weidepoortjes open en toe en dit met een koersfiets. Veel bekijks door de talrijke wandelaars. Maar koppigheid loont en die beloning was geen lekke band niettegenstaande de vele grote en scherpe stenen. Maar blijf bij de tip "daal maar af langs de zelfde weg waar u naar boven bent geklommen" (tip niet geldig voor mtb-ers)
publicatie bekijken
Puerto San Glorio , Potes story submitted on 10/2/2008
Vertrokken vanuit de plaatselijke camping in Potes. (camping waar ik de enigste buitenlander was, waar vindt u dit nog) richting de top van de Puerto San Glorio (klinkt goed). Temperatuur 36°. Niet te steil, wel lang en toch meer dan 1.000 m hoogteverschil. Op de droge bergflanken speelde de hitte parten. De bidons kregen warm en op de ganse weg was bijtanken er niet bij. Eenzaam en alleen in een dor landschap is deze col mijn bijgebleven als de warmste beklimming ooit. Voordeel in de afdaling bent u na 1 km drooggeblazen.
publicatie bekijken
Col dAllos , Barcelonnette story submitted on 11/2/2008
Col dAllos met uw slingerende afdaling langsheen stenen muurtjes. Een col waar uw afdalingstechniek kan uitgetest worden. Smal, steenslag, onoverzichtelijke bochten. Danger, danger high voltage. Vol andrenaline naar beneden. Ovezicht bewaren en ver voor u kijken naar opkomend verkeer. En de beklimming. Mooi, niet te steil en een col waar een goed tempo kan op gereden worden.
publicatie bekijken
Passo dellUmbrail , Sta Maria story submitted on 11/2/2008
Een col die uitkomt net boven de mooie passo del stelvio. U vertrekt echter in Zwitserland en juist na de top na een kliene afdaling komt u aan de douane in italie waarna nog een 4-tal kilometers u scheiden van de top van de stelvio (u zit dan boven de 2.700m). De umbrail begint steil en blijft steil. Het begint met draaien en keren in de eerste kilometers. Snel hoogte winnen kan door de binnenbochten te nemen. Maar wees niet overmoedige want deze klim laat weining plaatst voor recuperatie. En vergeet niet enkele kilometers voor de top stopt het asfalt en rijdt u op fijne kiezelsteen. Dus best niet langs deze kant afdalen.
publicatie bekijken
Passo delle Erbe - Würzjoch , Piccolino story submitted on 11/2/2008
Wat een begin. Meteen na de brug vliegt de weg in de lucht, maakt een lus door het dorpje waarna het opnieuw steil gaat tot aan het hogerop gelegen kerkje. Kleine annekdote : in dit deel kreeg ik een klapband en dit bergop. Nog nooit meegemaakt. Net nadat je een goed ritme vasthebt moet u weer de gewonnen hoogtemeters prijsgeven in een afdaling. Daarna weet u het wel. Wat is prijsgegeven krijgt u dubbel terug. En inderdaad de weg stijgt weer enorm en blijft aanhouden tot aan de top. Een onderschatte klim
publicatie bekijken
Passo Giau , Selva di Cadore story submitted on 12/2/2008
Een zware klim. In 2006 bij de Dolomietenmarathon ben ik hier afgeklokt op bijn 14uur/gem. Een prestatie waar ik nog trots op ben. Ik vloog en de andere stonden stil. Uiteraard staat deze klim bij mijn favorieten. Een rustig mooie klim een dolomietencol meer dan waard
publicatie bekijken
Col de la Madeleine , La Chambre - D 213 story submitted on 12/2/2008
Een van mijn eerste grote alpencol in mijn fietsbestaan. Geen ervaring en meteen vol ertegenaan tot na 7 km reeds een mannetje stond met een hamer. Maar nooit afstappen is de boodschap en blijven trappen. Na Longschamp er weer doorgekomen. Madeleine ik zal u niet gauw vergeten
publicatie bekijken
Hahntennjoch , Elmen story submitted on 12/2/2008
Wat een mooi klim. Vanuit de vallei zit u links al de weg in de hoogte schieten. Na twee steile klimkilometers is het wat op adem komen tot aan kilometer 10. Dan meteen weer steil omhoog door enkel haarspeldbochten. Breken of barsten is het hier. De laatste kilometer is lang en recht naar de top. Maar wat een uitzicht en wat een afdaling naar Imst. Vooral de eerste kilometers in de afdaling zijn snel en spectaculair door een rotsachtig landschap.
publicatie bekijken
Bielerhöhe , Bludenz story submitted on 12/2/2008
Een zeer lange (vals platte) aanloop. Wie hier te groot draait zal het zich wel beklagen. Na kilometer 22 begint eigenlijk de echte klim. Draaien en keren tot aan de eerste waterdam. En wanneer u denkt dat u nu rustig naar de top rijdt krijgt u nog een vervelend lastig laatste gedeelte naar de tweede barrage. Dus na barrage één niet te voortvaarend. Landschap subliem
publicatie bekijken
Col des Champs , Saint Martin story submitted on 2/13/2008
De col van het verplichte rondje met start in Barcelonette. Col de cayolle, col de champs en col dallos. Col de champs is de meest afgelegen en verlaten col. Veradelijk en niet te onderschatten. Vooral op km 14 is een vervelend en lastig stuk. Wie hem oprijdt zal zeker deze kilomter herinneren. Op de top is er niets. Dus zorg voor voldoende bevoorrading. De afdaling langs de ander kant is gevaarlijk door afwateringsgoten en veeroosters. Daarna is deze smal met vele haarspeldbochten en vooral slecht wegdek. Tevens is de zichtbaarheid beperkt door de weg door een bos aangelegd is.
publicatie bekijken
Pra Loup , Barcelonnette story submitted on 2/14/2008
Eigenlijk een beklimming van niks. Brede weg endigen in een skidorp. Maar toch onderschat nooit een klim. Dit kon de grote Eddy Merckx ervaren in 1975 toen hij op dit klimmetje van niks de tour de franc verloor.
publicatie bekijken
Belvedere du Mont Viso , Aiguilles story submitted on 2/14/2008
Afgelegen en na 14 kilometers eindigd de weg op een parking waar verzamelen geblazen is voor de wandelaars. In 1994 moest ik toen nog een poortje openen om verder te rijden op iets wat voor een asfaltpadje moest doorgaan. Op het steilste gedeelte bestond het padje maar meer uit kiezelsten en putten. Maar eens boven was het uitzicht grandioos op de besneeuwde Mont Viso. In de afdaling met dichtgeknepen remmen naar beneden en constant putten en stenen vermijden. Slecht voor de velgen.
publicatie bekijken
Col de Vars , Guillestre story submitted on 2/14/2008
Mooie klim. Beginkilometers niet te onderschatten en vooral in de zomer speelt hier de warmte u parten. Na 8 kilometers krijgt u rust en maakt u een grote bocht rond de ravijn. Golvend gaat het nu op en neer tot door het mooie dorpje St Maire de Vars. De weg begint weer behoorlijk te stijgen en in twee lussen rijdt u door het skistation Vars. Hierna fietst u door mooie alpenweiden en langs een alpenmeertje naar de top. Bij de plaatselijke restaurateur is het genieten (op terras als de zon meewerkt) van een heerlijk biertje.
publicatie bekijken
Vallon du Melezet , Guillestre story submitted on 2/14/2008
De weg van Guillester richting col dIzoard. Doorheen de mooie kloof van de rivier de Guil tot aan de waterdam. Hierna onmiddellijk rechtsaf. Meteen begint de klim steil en fiets men van de ene haarspeldbocht naar de andere. Rechts van de weg stort zich een bergrivier met groot geweld naar beneden via enkel kleine watervallen. Veel kijken is er niet bij want het blijft flink doortrappen op de steile eerste kilometers. Daarna vervlakt alles en voor de splisting laat u het dorpje Ceillac links liggen. Langs een hog waterval met de franse naam LA PISSE (watch in a name) komt nog een steil gedeelte waarna de weg doodloopt op een parking. Afgelegen klim in een mooi landschap waar het rustig fietsen is. Aanrader
publicatie bekijken
Col de Champ-Laurent , Chamoux sur Gelon story submitted on 2/14/2008
Een lastige col die steeds steil aantrekt. In een groene streek die minder toeristisch is. Beklimmingen in de streek die het voorgeborchte zijn van de grote alpencols. Een lastig stukje minder gekend frankrijk.
publicatie bekijken
Cirque de Troumouse , Luz Saint Sauveur story submitted on 2/14/2008
Wondermooi. Een meer dan uitstekende alternatief dan het drukke Gavernie. Gereden in de wolken en nattigheid tot aan het tolhuisje. Vanaf dan is het een echte klim. Na één kilometer kwam ik boven de wolken en reed ik in volle zon. Wat een zicht en wat een decor. Boven prachtig panorammo op de cirque de Troumousse. Zal nog een terugkeren maar dan om te kunnen wandelen tot aan de rotswand. Meer dan een aanrader.
publicatie bekijken
Col de Joux Plane , Samoens story submitted on 2/16/2008
Een col die vaak wordt onderschat. Maar al u het bergprofiel bekijkt dan is dit niet van de poes. In Samoens is het even zoeken naar de voet. Eens deze gevonden gaat het meteen sterk omhoog en slingert de kleine weg zich door de eerste alpenweiden, daarna gaat het door een bos en vervolgens via alpenweiden en weer bossen (wat schaduw heeft bij brandende zon) klimt men naar de top. Het blijft steeds duwen en weining rust in de klim is u gegund. Boven komt men op een plateau omringd met bergmeertjes. Een drankje met prachtig terras met uitzicht op de vallei is de beloning.
publicatie bekijken
Passo Sella , crossroad Pordoi story submitted on 2/16/2008
Een van de bergen die je beklimt als je het Sella rondje rijdt. 4-bergen doet je aan rond de Sella rotswandengroep. Indrukwekkend wanneer de zon ondergaat. De kleurenpracht op de dolomietenrotsen is uniek. De sella is de zwaarste van het rondje. Met steeds zicht op de steile rotswanden en boven op de top een adembenemend uitzicht is dit een col die in de herinnering bljft. Een tip : in toeristenseizoen begin de toch zo vroeg mogelijk anders zit u tussen de autos en bussen want het is er enorm toeristich. Aan de splisting van Passo Sella en Pordoi staat een standbeeld van Fausto Coppi.
publicatie bekijken
Mont Ventoux, Sault story submitted on 2/18/2008
De gemakkelijke kant ? Vanaf Sault een mooi dorpje temidden van de lavendel is de uitvalbasis voor de beklimming van de kale reus. Het begint met een lichte daling waarna de klim met gem 5% langzaam de hoogte in gaat. Het blijft rustig tot aan het gekende cafe Chalet Renard. Afstappen voor een drankje is voor de terugweg. Ineens doorrijden naar de top is een must. De laatste 7 km worden enkel lastig gemaakt door de weersomstandigheden. Waaien, brandende zon, in de wolken en mist kan de klim vanuit Sault behoorlijk lastig maken. Ideaal voor een beginetappe.
publicatie bekijken
Col de lIzoard , Briançon story submitted on 2/18/2008
Vanuit het drukke Briancon (ga vooral eens de bovenstad bezoeken - enig mooi) klimt de weg geleidelijk met zelf enkel vlakke en dalende stukken. Na het oversteken van een bergrivier komt men in het wat verlaten dorpje Cervieres. Vanaf hier begint eigenlijk de echte klim. De weg slingert met 7 a 8% door een naaldbos. Eens boven de boomgrens ziet men al hoog de weg naar de top slingeren en heeft u steeds de refuge Napeleon in het vizier. De col wordt mooi en vergezichten zijn uw beloning. Na enkel lussen rond de refuge komt u boven op de immers koude en door de wind gegeselde berg. Een prachtig uitzicht loont de moeite om eens de tijd te nemen om uit te ruten en te genieten.
publicatie bekijken
Col de lIseran , Lanslebourg - Mont Cenis story submitted on 2/18/2008
Tussen de voet van de Telegraph/Galibier naar Lanslebourg is deze weg al indrukwekken. In de vallei tussen de hoge bergtoppen heen voelt u zich nietig in dit machtig decor. De weg is niet zo druk want het is toch een eindje rijden. In het rustig Lanslebourg krijgt u een kort knikje waarna weer een lang vals plat stuk tot in het dorpje Bonneval sur Arc. Het dorpje is meer dan een tussenstop waard. Hier begint de klim naar de Iseran. In een wondermooi natuurdecor (beschermd en waar zelf een bloempje plukken verboden is) is het nog 13 km tot de top. De laatste kilometers met een lastig recht stuk tot waar de weg twee rotsen doormidden snijdt komt men boven waar het steeds ijzig koud is. De kilometers, de hoogtemeters eisen hun tol. Zo snel mogelijk warme kledij aantrekken is de boodschap en niet te lang stilstaan. Fiets omdraaien en terug. De top verkennen zal dan maar met de auto zijn.
publicatie bekijken
Col de la Madeleine , D 97 story submitted on 2/18/2008
Inderdaad een mooi klim doch de kant van La Chambre is iets lastiger. Mijn bijgebleven was het aanspreken van een groep Hell Angels op de top om mij en mijn fiets op de top te vereeuwen met mijn wegwerpcamera. De mannen vallen best mee op 2.000 m hoogte.
publicatie bekijken
Col du Tourmalet , Sainte Marie de Campan story submitted on 2/19/2008
De moeilijkste kant volgens mij maar ook de minst mooie. Een te brede weg die leidt naar het lelijke skidorp La Mongie. Juist voor het binnenrijden van La Mongie zit een zwaar stuk - rechtdoor en onder galarijen. Eens uit Mongie toont de Tourmalet zijn ware schoonheid. De natuur neemt de overhand en het colgevoel komt naar boven. De terugweg is voor liefhebbers van snelle afdaling een must. In het rechte stuk waarvan sprake kan gemakkelijk 90 km/uur worden gehaald. Enkel oppassen voor opkomend verkeer.
publicatie bekijken
Flüela Pass , Davos story submitted on 2/19/2008
Vanuit het mondaine Davos is deze pass een ideale opwarmer. De eerste 8 km stijgt de weg gelijkmatig. Enkel op het einde trekt de col wat aan tot 8%. Wegdek was prefect. De omgeving op de top is rotsachtig en bevoorrading boven is mogelijk. Een test met een groter bergverzet is hier mogelijk
publicatie bekijken
Julier Pass , Tiefencastel story submitted on 2/19/2008
Een mooie lange pass. In het begin is hij steil maar verder zijn de steigingspercentage varierend zoals vele zwitserse passen. In het begin is een lange tunnel die best te vemijden is. Lange tunnels en bergop is vaak een gevaar voor achterliggend autoverkeer. Tip : vertrek vanuit Tiefencastel het dorpje in richting Salouf en daarna richitng Cunter waar u weer op de pasweg komt achter de tunnel. Dit ommetje stijgt iets sneller maar het landschap en de kleine gehuchtjes zijn de moeite waard. Teven is er hier mogelijkheid om uw drinkbus bij te vullen bij een van de vele fonteintjes.
publicatie bekijken
Passo del Grimsel , Innertkirchen story submitted on 2/19/2008
Grimsel een naam als een trol maar wat voor trol. Een prachtige lange beklimming met alles wat een col moet hebben. Boven zijn de rotsen basaltachtig (zwart) en glimmen in de zon. Op de top is het mooi vertoeven met zicht op de grimselsee. Deze omgevings is vooral gekend bij de moterrijders dus oppassen in de onoverzichtelijke bochten.
publicatie bekijken
Passo dellAlbula , La Punt story submitted on 2/19/2008
Vanuit het doorlopende dorpje La Punta gaat het naar beneden (opgepast bij overrijden spoorweg - of u zal in de lucht zweven) komt men op de grote weg richting St. Moritz (drukke baan) Eens deze over begint de klim onmiddelijk sterk te stijgen. Wie niet opgewarmt is zal snel zijn maximale hartstlag bereiken want de eerste 6 kilometers zijn niet van de poes en er is geen vlak stuk om te recuperen. Van de ene haarspeldbocht naar de andere. Op kilometer 6 vlakt de klim plots af en nawelijks steigend bereikt u de top. De stilte en de machtige omgeving maakt indruk. Boven op de top kan je zalig genieten van het zonnig terrasje met eventueel een capuccino en een warme appelstudel. Zo kan je er weer tegenaan.
publicatie bekijken
Col de la Bonette , Saint Etienne de Tinée story submitted on 2/20/2008
Rondje col de larche, col de lombarde en daarna col de la bonette en terug. Startplaats Jausier. Col de Larche is een mooie loper, col de lombarde is een zware klim (zie verslag bij col de lombarde) en dan col de la bonette. Dat de laatste klim van de dag de zwaarste is mocht ik ondervinden. De klim is mooi en in 1996 was er ook nog weinig verkeer wat klimmen aangenamer maakt en de natuur dichter bij is. Bij aanvang klim zat ik zonder eten want hou rekening dat winkels maar open gaan om 16.00 uur in Frankrijk. Halfweg een lichte inzinking maar blijven doorgaan en trapfrequentie wat lager houden om toch te herstellen. De laatste druppel uit mijn drinkbussen geperst maar na terugval komt ook weer een wederopstanding. Geleidelijk aan kwam ik weer in mijn ritme en hoewel de laatste halve kilometer nog 15% bedraagd leek alles mee te vallen. Was het de ijle lucht die parten speelde ? In ieder geval een klim om U tegen te zeggen in een ongeloofelijk decor.
publicatie bekijken
Passo del Susten , Wassen story submitted on 2/21/2008
De prachtige Zwitsere Alpen. Een lust voor klimmers. Vanuit Andermatt (tevens startplaats naar de hoogte van de Gottard) rijdt u in een prachtige kloof richting Wassen. Van daar begint de klim naar de Susten. Een klim niet te onderschatten. In het midden zit een recht stuk waar geen einde aan komt en in de kleren kruipt. De omgevings is zoals steeds in Zwiteserland subliem. Na het uitrijden van een tunneltje komt met op de top waar een bergmeertje je toelacht. Sustenpass onvergetelijk.
publicatie bekijken
Passo del Bernina , Poschiavo story submitted on 2/22/2008
Een zeer zware klim. De echte voet ligt in Tirano. De weg stijgt reeds van hieruit met reeds in begin een steile passage. In samedan krijg je nog rust langs het stuwmeer maar de laatse 14 kilometers zijn niet van de poes. De omgevings is prachtig en heel druk is het niet. Eigenaardigheid is dat op een bepaald moment de trein zomaar op de straat rijdt. Het is oppassen voor de rails langs uw rijweg en ook bij het dwarsen ervan. Bernina een col die in mijn geheugen blijft
publicatie bekijken
Col de lEpine , Novalaise story submitted on 2/23/2008
Langs het rustige en mooie Lac de Aiquebellette (buiten de toeristenmaanden) ligt een gebied waar het mooi is om te fietsen. Rustige wegen, geen cols uiteraard, maar beklimmingen die niet te onderschatten zijn. In de omgeving ligt wel Mont du Chat, frankrijks klimmende met bijn 10% over 10 km. Ervoor ligt col de lEpine. Een korte steile klim door hoofdzakelijk naaldhout. Boven wat doorrijden om een zicht te hebben op het meer van Lac de Bourquet. Aan de overzijde ziet u duidelijk de tafelberg van de Mont Revard. Een omgeving om in het voorjaar een prachtige fietstraining af te werken
publicatie bekijken
Le Mont du Chat , Yenne story submitted on 2/23/2008
Vergeet de eerste 9 kilometers, lopen wel licht op maar wegen enkel door als het die dag warm is want nergens is er beschutting. Het is wel even oppassen om de juiste weg te volgen daar de weg naar Mont du Chat niet overal duidelijk is. Kijk eens naar het bergprofiel vanaf km 9. Meer dan 10% gemiddeld. Een zware klim. Constant steil, nergens recuperatie, blijven trappen aan 9 à 10 km/uur. Vooruitkijken en afstand inschatten is moeilijk doordat u constant in het bos aan het rijden is. Boven aan de zendmast krijgt u als beloning een prachtig panoramma op lac de Bourget. Boven is een taverne waar u zich kan bevoorraden. Opgepast in periode mei want dan worden er op deze flanken rallyritten (autos) gereden
publicatie bekijken
Gorges de la Bourne , Pont en Royans story submitted on 2/23/2008
Wat een decor is het nationaal park van de Vercor. Gorges de la Bourne is een sprookjesweg waar zo elfen en kabouters tervoorschijn kunnen komen. Langs overhangende rotsen waar het water in uw nek valt slingert de weg door een sprookjesachtige kloof. Vercor waar de maquis heer en meester was in de 2de wereldoorlog heeft hier een wegen aangelegd doorheen en langs de rotsformatie. Wie er ooit eens zal doorrijden zal dit nooit meer vergeten
publicatie bekijken
Super Sauze , Barcelonnette story submitted on 2/26/2008
Een kalme klim naar een klein skidorpje nabij het mooie Barcelonette. Niks noemenswaardig. Mooi wegdek en enkel met twee kimometers aan 9% is dit een opwarmertje. Weg loopt dood in skidorp.
publicatie bekijken
Knokteberg , Kluisbergen - Mont-de-L story submitted on 3/26/2008
Een onderschate helling - laat in het profiel de blauwe uitloper weg dan merk je dat deze cote een gemiddelde heeft van meer dan 9%. Als dit in een wedstrijd het laatse bergje zou zijn dan zou de ravage groot zijn. Jammer van de slechte asfalt in de passage door het bos.
publicatie bekijken
Fortuinberg , Ronse story submitted on 3/26/2008
Een onderschate helling. Lang met een steile passage in het begin. Op het einde een mooie passage door het muziekbos. Had de steile passage op het einde gezeten dan was deze helling nog zwaarder.
publicatie bekijken
Schapenberg-Scherpenberg, Ronse story submitted on 3/26/2008
Een van de zwaarste helling in de vlaamse ardennen. Een smalle weg die grote wedstrijden niet toelaat. Vooral steil op het einde. Boven komt men op de grote weg naar Ronse aan de Hotondemolen. Driemaal hoera voor deze helling
publicatie bekijken
Forcola di Livigno , Livigno story submitted on 4/21/2008
Het mooie Livigno is een prachtige uitvalbasis voor enkele mooie bergritten. De Forcola is niet lastig maar de streek is wondermooi. Uitstapjes via de Berninapass naar Sankt Moritz of een rit naar de Stelvio is in één dag gemakkelijk te fietsen. Dat Livigno goedkoop is is graag meegenomen. Bereikbaakheid kan enkel via de bergen of door een lange (4 km) toltunnel.
publicatie bekijken
Achterberg , Oudenaarde story submitted on 4/21/2008
Een mooie altenatief voor de Edelare. Een steil begin met een lange uitloper die boven uitkomt op de top van de Ladeuze en even verder van de Eikenberg. De klim zelf loop door de straat met de naam de Vlaamse Ardennendreef. Kan het nog mooier
publicatie bekijken
Barrage Ry de Rome , Petigny story submitted on 4/21/2008
Een mooie klim in een onbekende streek. Maak deel uit van de jaarlijkse Mons-chimay-Mons. Het wegje start onmiddelijk steil uit het dorpje Petigny en loopt verder door een bosrijk gebiede de hoogte in. Wat verder komt men plots op een brede tweevaksweg. Op de top volgt een snelle afdaling naar de stuwdam van de Barrage Ry de Rome. Wat dit met Rome te maken heeft dat weet ik niet maar de omgevings en de rust is uniek.
publicatie bekijken
Beau Site Nord West , Saint Sauveur story submitted on 4/21/2008
Saint Sauveur. Deze hoogvlakte kan met via verschillende wegen beklimmen. De ene steiler dan de andere maar altijd steeds verrassend. Lang met enkel mooie S-bochten, recht en steil, kassei met asfaltvoegen. Een genot voor klimmers in overigens een rustige streek en met de typische Waalse asfalt (lees = veel steenslag)
publicatie bekijken
Col de la Croix Jubaru , Mont Saint Aubert story submitted on 4/21/2008
De eneige col die erkent is als col in de Michelingids. Op de top staat een kruis ter herdenking van de eerste wielertoerist die in Belgie is overleden door aanrijding. De klim kan gecombineerd worden tot de top van de Mont St Aubert (10%) waar een prachtig zicht u verwelkomt op het hinterland van Doornik-Mons.
publicatie bekijken
Mont Saint Aubert South West , Mont Saint Aubert story submitted on 4/21/2008
Vanuit Kain vertrekt u op een brede rechte betonbaan naar de klim. Dit is het eerste gedeelte die reeds veranderlijk blijft oplopen. Net wanneer het lastig wordt krijgt men een klein afdaling. De weg versmalt en loopt nu verder op naar een steile passage (17%) omlijnt door een S-bocht. Het greppeltje over en lastig uitlopend fietst men tot op de grote weg. Onmiddellijk rechtsaf is het nog 150 m tot aan de top en de kerk van de berg. Mooier kan het hier niet zijn.
publicatie bekijken
Côte du Bois de la Houppe , Flobecq story submitted on 4/21/2008
Een prachtig klim met colallures door het bos van La Houppe. Steil is deze niet wel gelijkmatig. Deze klim ken ik lang. Nu is deze geasfalteerd en deels gebetonneerd. Ik heb deze klim nog gekend toen hij van beneden tot boven in kasseien lag. (jaar 1978) Was deze maar zo gebleven. Vele klassiekers zouden hier voor getekende hebben.
publicatie bekijken
Trou Robin , Montroeul au Bois story submitted on 4/21/2008
Maakte vroeger uit van de verloren gegaan cyclosportief "La jubaru - Lucien van Impe". Naast het dorpje Montroeul au Bois met zijn kerkje in de hoogte (precies een tafereel in de Pyreneeen)ligt een klein kort maar steil klimmetje typisch voor deze streek. Maar ook de namen van de klimmetjes in deze streek klinken lyrisch. Trou Robin, Robin Hood wat verwijst naar wat ?
publicatie bekijken
Le Bourliquet , Frasnes lez Anvaing story submitted on 4/21/2008
Een kleine muur. Al van ver ziet u de weg de hoogte in stijgen. Een kuitenbijter. Boven komt men boven op een plateau van de Mont de Frasnes waar Saint-Saveur vaak de uitvalbasis is. Wie vaak in de streek is wordt gepakt door de stilte hoewel de klim van de Bourliquet meestal gepaard gaat met hondengeblaf en kan het er spoken in de pays de Collines
publicatie bekijken
Hurdumont , Flobecq story submitted on 4/21/2008
Het bordje 13% aan de voet maakt u al ongerust. Deze korte klim snijdt een wegberm die het enge gevoel en de steilte van de klim accentueerd. Voor de mannen met het kleine verzet.
publicatie bekijken
Le Rossignol , Frasnes lez Anvaing story submitted on 4/21/2008
Driemaal hoera. Een klim om te likkebaarden. Wie van de grote weg onmiddelijk opdraaid naar de Rossignol doet er goed aan deze klim te kennen en onmiddellijk te schakelen naar zijn binnenblad. Meteen gaat het steil omhoog en blijft de klim aantrekken. Wanneer u denkt boven te zijn draait men rechtsaf waarna de weg nog veraderlijk blijft doorlopen (meer dan vals plat). Rossignol wordt veel aangedaan bij amateurwielerwedstrijden.
publicatie bekijken
Le Saule Pendu , Buissenal story submitted on 4/21/2008
Le Saule Pendu was beter genoemd le saule perdu. Deze iets wat verloren klim is deels in kasseien zodat hij een buitenbeentje is in de streek van de Collines. Het alternatief is de grote weg die over de tunnel van de recent aangelegde autostrade loopt. Verdomd lastig en door de brede weg nauwelijks in te schatten. Wie dit altenatief eens zal beklimmen zal mijn mening wel delen.
publicatie bekijken
Passo dellAlbula , Tiefencastel story submitted on 4/23/2008
Deze klim start langzaam en lijkt geen hoogte te winnen. De mooie weg slingert zich door het Zwitserse landschap en passeert mooie dorpjes en gehuchten. Plaats maakt vernauwd de weg en haarspeldbochten dienen zich aan. Klimmend met naast de weg een slingerend treinspoor wordt algauw hoogte gewonnen en enkele steile passages dienen te worden overwonnen. Enkele kilometers verder wordt de weg weer vlak tot in Bergun. Meteen stijgt de weg weer en is de eigenlijke klim nu echt begonnen. Wondermooi slingert de weg zich boven de boomgrens. Een grote lus rond een bergmassief brengt u of een uitgestrekt plateau. Boven enkel een huisje met terras. Pauseren en genieten maar.
publicatie bekijken
Passo dello Splügen , Splügen story submitted on 4/23/2008
Een rustige korte klim. De andere zijde scoort hoog. Deze zijde is een typische zwitserse col. Vaak kort langs de ene kant en vaak lang en onregelmatig langs de ander col. Op deze klim treft men nauwelijk autoverkeer.
publicatie bekijken
Julier Pass , Silvaplana story submitted on 4/23/2008
Langs de Sankt Moritzmeer (op een plateau waar de wind hevig kan waaien maar ook het autoverkeer druk is) begint in dorpje Silvaplane de klim naar de JulierPass. De eerste drie kilometers zijn meteen verschoeiend. Opwarmen voor de aanvang is noodzakelijk. Daarna vlakt de klim af en gaat nauwelijk nog boven de 7%. Zoals vele klimmen in Engadin is de natuur wondermooi.
publicatie bekijken
Berendries , Sint-Maria-Oudenhove story submitted on 5/22/2008
Een klim waar op de uitloper het verschil kan worden gemaakt. Wie hier nog de grote plateau kan draaien kan zijn tegenstanders los rijden of pijn doen. Mooie helling doch geen vlaamse ardennenomgeving daar hij vertrekt uit dorpskern Michelbeke en tussen de woningen naar boven gaat.
publicatie bekijken
Berg ten Houte , Schorisse story submitted on 5/22/2008
Beklimming met een van de mooiste en steilste S-bocht in de streek. Lastige uitloper tot aan het voetbalplein van Schorisse. Mede door slecht wegdek een lastige karwei
publicatie bekijken
Boigneberg, Maarke-Kerkem story submitted on 5/22/2008
Een steil begin en een mooie uitloper waar goed tempo kan gereden worden. Niet zo lastig als je het eerste stuk rustig aanpakt
publicatie bekijken
Bosberg , Kapellestraat story submitted on 5/22/2008
Normaal is dit een doodgewone kasseiklim. Simpel rechtdoor, niks aan. Maar als hij na 240 km komt dan spreken we hier een andere taal.
publicatie bekijken
Chemin du Paradis , Vierves sur Viroin story submitted on 5/22/2008
Viervers sur Viroin een van vele mooie dorpen in de Vironvalvallei waar de tijd heeft stilgestaan. Deze kleine weg na het rond punt op de doorweg in Viervers is een kleine killer. Steil en met colallures zoals vele hellingen in deze streek. 10 op 10
publicatie bekijken
Col du Stockeu , Stavelot story submitted on 5/22/2008
Voor mij de zwaarste col in Belgie (wat ook de cotacolboek beweerd). Daar waar de renners in L-B-L aan monument van de grote Eddy Merckx weer naar beneden duiken richting Stavelot gaat de klim nog verder tot aan de echte top van de Stockeu. Na de steile eerste kilometer valt de uitloper bezonderd zwaar uit. Nummero uno
publicatie bekijken
Côte de Beffe , Beffe story submitted on 5/22/2008
Deze brede weg verbergt de steilte van deze klim. Het is afzien op deze helling. In het zadel blijven is hier moeilijk. De meters weg gaan traag voorbij onder de wielen alsof er geen einde aan deze klim komt. Wie Beffe opdraait zal zich rot schrikken en hopen dat er vlug een eind aan deze gemene helling komt
publicatie bekijken
Passo Fedaia , Canazei story submitted on 7/6/2008
De gemakkelijk kant maar wat heet gemakkelijk. De klim naar de Marmoladegletsjer blijft in de kleren hangen. Vanuit Canazei loopt de klim gemoedelijk tot aan km 7. Daarna komen 4 km aan 9%. Op het einde moet u door enkele tunnels doch dit zijn open tunnels (galaria)zodat veiligheid gegarandeerd blijft want in juli en augustus kan het enorm druk zijn naar deze hoogte. Ook verkeer met skilatten erop want op de marmolade kan je 12 maanden per jaar skieen.
publicatie bekijken
Passo Pordoi , Canazei story submitted on 7/6/2008
Als u er bent in de vakantieperiode vertrek zo vroeg mogelijk want anders is het niet te doen van de toeristen. De pordoi is een gemakkelijke klim met een vast percentage. Mooi om eens een test te doen (klimtijdrit). De ander kant is zwaarder. Leuk aan de klim zijn de vele haarspeldbochten.
publicatie bekijken
Passo Pordoi , Arabba story submitted on 7/6/2008
Mooie niet al te lastige klim. Vele haarspeldbochten en een prachtig uitzicht. Tijdens mijn dolomietenmarathon zag je een prachtige sliert kleuren de berg op gaan. Fantastich gezicht was dit.
publicatie bekijken
Beau Site South West , Saint Sauveur story submitted on 12/6/2008
Brede weg die begint op betonverharding en dan overgaat op kasseien ingevuld met asfalt. Dit over het steilste gedeelte. Ander naam voor deze helling is Les Hauts. Lastig maar boven wordt u beloond met een prachtig vergezicht op Ronse en de Hotondeberg.
publicatie bekijken
Col de la Haute Levée, Stavelot story submitted on 12/6/2008
Brede asfaltweg. Steil in het begin en niet aangenaam om op te rijden. Als fietser wordt je van de weg gedrukt. In het begin steil en de klim blijft duren. Het vals plat achteraan de klim weegt door. De tradionele aanloop voor de afdaling naar de Rosier in L-B_L
publicatie bekijken
Congoberg , Vollezele story submitted on 12/6/2008
Alleen voor de naam zou je hem beklimmen. Het gevoel om even in Afrika te zijn. Gelegen in het mooie pajottenland. Typische glooiende helling in de streek
publicatie bekijken
Côte de Chambralles , Aywaille story submitted on 12/6/2008
Meteen steil omhoog. Via enkele lussen klimt wordt snel hoogte gewonnen. U komt langs enkele woningen waarna opnieuw via een prachtige S-bocht de top wordt bereikt. Meer dan 9% gemiddeld is dit een mooie en rustige klim. Zeker oprijden als u in de buurt bent. Is opgenomen in Waalse Pijl voor wielertoerisme(start in Spa)
publicatie bekijken
Eikenberg , Maarke Kerkem story submitted on 12/6/2008
Voor de liefhebbers va kasseien. Lang met in het midden een gemeen stukje. Klein beginnen en dan na halfweg op groot verzet. Zo kan je een gat slaan. Zoals vele hellingen is het nodig deze enkele keren op te rijden zodat u de helling aanvoelt. Zo wordt hij minder zwaar omdat u de moeilijlke punten kent en tijdig kan schakelen
publicatie bekijken
Wolvenberg , Oudenaarde story submitted on 12/6/2008
Tip. Juist voor het begin van de klim gaat de weg in een dalletje. Lanceren is de boodschap en alras zit u 100 m verder op het steile gedeelte van de berg. Evenwel zal u schrikken wanneer u de weg opdraaid want de straat schiet voor uw ogen gemeen in de hoogte. Als je boven rechtdoor rijdt komt u op de kasseien naar Materdorp.
publicatie bekijken
West Rodeberg , Westouter story submitted on 12/6/2008
Het rustige Westouter is de start van de Rodeberg. Rustig klimt de weg naar omhoog tot waar de bomen de weg overkoepelen. Hier wordt het steil en via een mooie s-bocht komt men op de top waar links je de top van de Rodeberg (zetellift) overschrijdt en rechtsaf kan doorrijden naar de Mont Noir (Frankrijk). In het weekend opgepast van de vele toeristen die zomaar de weg oversteken
publicatie bekijken
Thier de Coo , Stavelot story submitted on 12/6/2008
Zoals reeds vermeld is dit een zeer kwalijke helling. Jammer van het slechte wegdek. Doch doordat deze bult afgelegen is dit toch een prachtig stukje klimweg. 3x Hoera
publicatie bekijken
Taaienberg , Etikhove story submitted on 12/6/2008
Waar is de tijd toen er nog geen betongootje lag. Dat was pas een taaien berg. Nu kan je zich lanceren op het betongedeelte en na enkele stevig trappen bent u zo over het steil gedeelte. Voor mannen met sterke bovenbenen
publicatie bekijken
Tenbosse , Brakel story submitted on 12/6/2008
Maar 250 m lang ? Voor je beseft dat u aan Tenbossestraat bent begonnen bent u al boven. Weinig wol voor zoveel geblaat.
publicatie bekijken
Steenbeekdries, Steenbeekdries story submitted on 12/6/2008
Vanaf de grote weg Ronse-Oudenaarde krijgt u meteen een afdaling op kasseien. Lanceren maar naar de eigenlijke helling. Langzaam maar zeker valt uw snelheid weg. Overmoed slaat om in sukkelen. Iedere kassei wordt nu gevoeld. En dan volgt nog de afdaling aan de overkant (Stationberg). Stuur goed vasthouden is de boodschap
publicatie bekijken
Montagne de la Croix , Dinant story submitted on 12/6/2008
Deze helling in centrum van Dinant heeft de steilste percentage over 500 m van Belgie. Lastig, lastig, lastig. Als je nog kan, let dan ook eens op het voetpad langs de gevels van de woningen. U zal merken welke hellingsgraad u aan het beklimmen is.
publicatie bekijken
De Monteberg , Loker story submitted on 12/6/2008
12% op einde van de monteberg. Kan me vergissen maar dit voelt toch niet zo aan. Mooi vergezicht op rechts. Bij zonnig weer en langs de wijngaarden (jawel) brengt deze klim iets zuiders mee.
publicatie bekijken
Ballon dAlsace , Malvaux story submitted on 6/14/2008
Geleidelijke klim. Niet zwaar. Boven stond Jan nelissen (vroeger wielerreporter NOS) te filmen. Maakte een stukje voor het tourjorunaal. Leuk detail op deze col die de eer had om als eerste col beklommen te worden ooit in een Tour de France
publicatie bekijken
Valmorel , Aigueblanche story submitted on 6/16/2008
Een klim met gelijkmatig stijgingpercentage. Ideaal om een tijdritje te rijden. Mooi wegdek naar een skidorp die nog niet vervuild is door hoge skitorens. Mooi alternatief is af en toe verlaten van de grote weg en de hoogten via de dorpjes overwinnen
publicatie bekijken
Val dIsère , Bourg Saint Maurice story submitted on 6/16/2008
Deze klim is dezelfde als naar de hoogte van de col dIseran. Vooral het binnenrijden na de barrage (stuwdam) van les Tignes in Val dIsere is overweldigend. Een prachtig plateau opent zich naar dit mondaine skioord
publicatie bekijken
Val Thorens , Moutiers story submitted on 6/16/2008
De lengte en de te overwinnen hoogteverschil is niet min. Desondanks is de klim niet zo zwaar maar zeker niet te onderschatten. Op de top prachtig panorama op de bergen die het sikoord van de drie valleien vormt. Eeuwige sneeuw. Wees dus niet verrast als autos met skilatten u tijden de tocht naar de top voorbijrijden
publicatie bekijken
Val Thorens , Moutiers story submitted on 6/16/2008
De klim is lang en het grote te overwinnen hoogteverschil maakt van deze col een niet te onderschatten hindernis. Boven een prachtig uitzicht op de besneewde toppen van het grootste skigebied van Frankrijk "Les Trois Vallee". Dus niet raar opkijken als u in de zomer tijdens uw tocht autos met skilatten ziet voorbijrijden.
publicatie bekijken
Vallée de Freissinières , N 94 - D 38 story submitted on 6/16/2008
Doodlopende weg. Als klim stelt deze niet veel voor. Vooral het beging is meteen steil. Maar het is niet voor de klim dat je hier moet komen rijden maar vooral voor de stilte van deze weg. Alleen op de wereld. Rust en genieten is deze klim. Vooral een uitvalbasis voor bergbeklimmers en wandelaars die weg willen van uit de toeristische wandelplaatsen
publicatie bekijken
Station de Saint Vincent , D 4 - D 994e story submitted on 6/16/2008
Een klim die in begin en op einde lastig is. Voor het overige zijn er vele van deze colletjes in de omgeving. Typische weg naar een skistation die beperkt is van drukte en aldus tijdens de zomermaanden er weining autoverkeer aanwezig is. Goed asfalt met uitzondering van de doortochten in de dorpjes
publicatie bekijken
Risoul - Station , Guillestre story submitted on 6/16/2008
Inderdaad deze gelijkmatige klim met brede weg en weinig verkeer laat toe om hier een tijdritje af te werken. De klim is overzichtelijk wat nuttig is in de afdaling. Enkel oppassen beneden want je vliegt zomaar de grote weg naar Guillestre op en met het drukke verkeer op deze weg zou dit snel de vakantiepret kunnen drukken. In Risoul zijn ook mooie mtb-routes uitgestippeld. U kan onderandere via Risoul met de MTB doorfietsen tot col de Vars
publicatie bekijken
Pra Loup , Les Thuiles story submitted on 6/16/2008
Eerste deel gaat door het dorpje Thuiles ipv de grote weg vanaf Barcelonette. Mooi alternatief voor wie nog de oude weg wil nemen naar de klim. Na 5 km komt men dan toch op de grote weg en dient met deze te volgen tot de top.
publicatie bekijken
Piccolo San Bernardo , Bourg Saint Maurice story submitted on 6/16/2008
Lange klim. De beginkilometers zijn veel belovend maar dan zwakt de klim af en kan de grote plaat worden gedraaid. Overgangscol die weinig uitzicht biedt. Wel leuk is het passeren van de douane en zo in Italie komt. Landje meepikken ipv colletje meepikken
publicatie bekijken
Port de Boucharo , Luz Saint Sauveur story submitted on 6/16/2008
De weg naar Gavernie. Druk vooral tijdens de zomermaanden. Maar eens je de afslag Gavernie links laat liggen (oppassen voor de ezels met toeristen eropo of wie is nu de ezel) trekt de klim open in volle glorie. Tussen de alpenweiden met een wijds uitzicht trekt de klim stevig aan. De klim is lang en hoger dan de Tourmalet. Boven een prachtig uitzicht. De weg loop dood op een grote parking dus terug moet langs de zelfde weg. Opnieuw oppassen wanneer de weg van Gavernie uw afdaling invoegd.
publicatie bekijken
Mont Revard , Chambery story submitted on 6/16/2008
De klim is in het begin steil maar vlakt af en is gemakkelijk te beklimmen. Deze afgeplate berg (tafelberg) toont een prachtig panorama op het lac de bourget.
publicatie bekijken
Meribel -Mottaret , Moutiers story submitted on 6/16/2008
Rustige klim naar een skidorp die nog uitgerust is met huisjes en appertementen die passen in het bergpanorama. Geen skitorens. Weinig verkeer op deze doodlopende klom. Ideale opwarmer.
publicatie bekijken
Mont Ventoux, Bédoin story submitted on 6/16/2008
Arme kale eenzame berg. Iedereen wil erop. Alsof de Ventoux niets meer voorstelt. Beetje meer respect voor deze berg. 9x 10x in één dag, zelf achteruit fietsen de berg op. Deze arme reus wordt een circusattractie. De mythe wordt doorprikt als een zeepbel. Al wie tijdens de toch moet afstappen, wie meer dan 2 uur nodig heeft om boven te geraken. Mensen blijf dan weg - klimmen in de bergen is meer van "we hebben eens de mont ventoux opgereden". Laat deze reus weer reus worden. Sterkt man.
publicatie bekijken
Les Karellis , Saint Jean de Maurienne story submitted on 6/16/2008
Vergeet de eerste 6 kilometers en u krijgt een klim van meer dan 8%. Dus geen kattepis. Gelijkmatig naar skistation Les Karellis; (doodlopende weg). Mooie klim voor wie in de vallei van de Maurienne vertoeft en eens een dag wat rustiger aan wil doen. In omgeving liggen grote reuzen zoals Croix de Fer en Col de Madeleine
publicatie bekijken
Luz Ardiden , Luz Saint Sauveur story submitted on 6/16/2008
Stevig partij klimwerk. Mooie haarspeldbochten naar dit legendarische klim. Alleen jammer van de afschuwelijke top waar het neergepoote skistation de omgeving geweld aandoet.
publicatie bekijken
La Toussuire , Saint Jean de Maurienne, Saint Pancrace story submitted on 6/16/2008
De eerste kilometers zijn dezelfde als de klim naar de Croix de Fer. Deze vertoont een onregelmatig verloop en daarom is hij lastig.
publicatie bekijken
La Bérarde , Le Clapier story submitted on 6/16/2008
Een doodlopende klim maar wat voor één. Afgelegen in een wondermooie wildernis. Onregelmatig met enorm steile passges afgewisseld met licht oplopende stroken en af en toe een afdaling. Laat u niet verleiden door de gemiddelde percentage. Deze klim is lastig maar de natuur rondom u is zo ongerept. Kippenvelmoment
publicatie bekijken
Grand Ballon , Willer sur Thur story submitted on 6/16/2008
Een klim in de Vogezen die de allures krijgt van een echte Alpencol. Vooral de laatste 7 km zijn lastig. Op de top prachtig uitzicht op het vlakke land richting Mulhouse.
publicatie bekijken
Col dAllos , Allos story submitted on 6/16/2008
Wie het rondje Cayolle, champs en dan Allos rijdt zal merken dat Allos ondanks 5,4% gem niet van de poes is. Meestal is de laatste col van de dag de zwaarste. Vooral de grote weg naar de col weegt door - redelijk veel vals plat. Er zijn bergen die u niet liggen. Wel deze kant van de allos ligt me niet. Al tweemaal het rondje gereden en op einde van de klim reeds tweemaal te kampen gehad van krampen. Zo zit u maar iedereen heeft zijn stokpaardje
publicatie bekijken
Col de la Cayolle , Barcelonnette story submitted on 6/16/2008
De klim begint langszaam door de mooie Gorges du Bachelard waar de weg versmalt en autos elkaar nauwelijks kunnen kruisen. Regelmatig wordt de rivier gekruist. De natuur is prachtig en rustig. Mooi rondje met col de Camps en col dAllos. Totaal rond de 130 km. En afsluiten op een terrasje in het italiaans aandoede stadje Barcelonette hoort erbij. De stad van de zonnewijzers.
publicatie bekijken
Col de la Colombière , Le Grand Bornand story submitted on 6/16/2008
Le Grand Bornand een mooi dorpje gelegen in de Aravis is authentiek gebleven. Hier start de klim die geleidelijk omhoog klimt. Het landschap is lief en liederlijk. Prettig klimmen in een open landscahp waarbij een mooi tempo kan aangehouden worden. De andere kant is lastiger vooral de laatste kilometers.
publicatie bekijken
Col de la Colombière , Scionzier story submitted on 6/18/2008
Zwaarder dan de kant van Le Grand Bornand. U start lager en rijdt in eerste gedeelte door het bos. Na 6 km is er recuperatie want de laatste kilometers naar de top zijn lastig. Van heel ver ziet u reeds de taverne op de top maar de weg is nog lang en vooral de laatste 2 km is het rechtdoor. Een mooie klim.
publicatie bekijken
Col de la Croix de Fer , Saint Jean de Maurienne story submitted on 6/18/2008
Een prachtige beklimming. Uit het vaak broeierige St Jean de Maurienne zijn de eerste kilometers meteen steil. Aan de afslag naar Toussiere daalt de weg waarna een lastig stuk volgt tot voorbij de tunnels (oppassen). Hier daalt de weg opnieuw wat meestal geen goed voorteken is want de gewonnen hoogtemeters worden weer afgestaan. Tot aan het dorpje St Sorlin valt het mee. Maar opgepast tot aan het dorpje is het krachten verzamelen want de laatse 7 km zijn gemeen. De weg wordt smaller en slingert zich in lussen naar de top. Twee w&gens kunnen nauwelijks kruisen op het wegje. Het uitzicht en de klim naar de top is adembenemend mooi. Op de top komt u voorbij het ijzeren kruis. Links kan je iets nuttigen hoewel u hiervoor een stenen trap moet beklimmen. Oppassen dus met uw fietsplaatjes vooral als bij de retour.
publicatie bekijken
Col de la Croix Fry , Thones story submitted on 6/18/2008
Een typisch overgangscol in de mooie streek van de Aravis. Halfweg is het even lastig maar de col is gemakkelijk, een loper. Ideale opwarmer voor het zwaardere werk hoewel in de Aravis de cols best meevallen.
publicatie bekijken
Col de la Croix Fry , Saint Jean de Sixt story submitted on 6/18/2008
Het begin van de klim is eigenlijk dezelfde weg naar de ol de Aravis. Wat verder draait u af naar rechts, een lichte afdaling en dan begint de eigenlijke klim. Helemaal niet zwaar, kan zelf genomen worden op de buitenplaat.
publicatie bekijken
Col de la Forclaz , Menthon Saint Bernard story submitted on 6/18/2008
vanuit het meer van Annecy is de klim naar de la Forclaz een meevaller tot wanneer u het tunneltje ziet. De klim trekt stevig aan in de laatste 2n5 kilometers met percentage boven de 10% Boven een prachtig vergezicht op het meer van Annecy. Moet nog eens terug om de lastiger andere zijde te beklimmen
publicatie bekijken
Col de la Machine , Saint Laurent en Royans story submitted on 6/18/2008
De dromestreek een streek om te dromen. Steile hellingen, prachtige rotsformatie, rustige wegen. Een uniek fietsdecor. Col de machine. Zwaar tot km 8 en. Dan een passage door uitgekapte rotsen en met ravijnen die steil omlaag gaan (rotswanden tot 600 m hoog). Uniek en uitzonderlijk natuurgeweld. Verplichte kost
publicatie bekijken
Col de la Madeleine , Aigueblanche story submitted on 6/18/2008
Mooie madam deze Madeleine. Een klim in twee etappes. Vooral het tweede deel weegt door. U fiets in een prachtige rustige omgeving. Een col die niet mistaat op uw palmares
publicatie bekijken
Col de la Madeleine , Aigueblanche story submitted on 6/18/2008
Mooie madam deze Madeleine. Een klim in twee etappes. Vooral het tweede deel weegt door. U fiets in een prachtige rustige omgeving. Een col die niet mistaat op uw palmares
publicatie bekijken
Col de la Schlucht , Munster story submitted on 6/18/2008
Gemakkelijk klim. Gelijkmatig, mooi wegdek, voornamelijk tussen de bomen. Enkel de laatse twee kilometers klimt u langs rotspartijen en krijgt u enkele vergezichten. Op de top is het toeristisch daar tevens hier de skiliften vertrekken naar de hogerop gelegen bergflanken.
publicatie bekijken
Col de lAravis , Thônes story submitted on 6/18/2008
Rustige klim op een breed en mooi wegdek. De laatste 5 kilometers fiets u in een mooi alpenlandschap met zicht op de besneeuwde bergen. Boven is het in de zomer een drukte van jewelste. Oppassen dat u hier niet wordt omvergelopoen door de toeristen. Souvenierwinkeltjes, cafeetjes en terrasjes versmachten de top
publicatie bekijken
Col de lAravis , Flumet story submitted on 6/18/2008
De eerste kilomters loop de weg door een kloof. Enkel de laatste 4 kilometers wordt het steil en krijgt de klim colallures door talrijke haarspeldbochten. Mooie rustige klim tot aan de top waar er gezellige drukte heerst.
publicatie bekijken
Col de Larche , Les Gleizolles story submitted on 6/18/2008
Een doorgangpas tussen Frankrijk en Italia. Aan voet kan je rechtdoor naar col de Vars. Rechtsaf ziet u de weg reeds tegen de rotswand omhoog lopen. Het lijkt steil maar de weg percentage vallen laag uit. Het landschap is lief. De klim is ideaal als beginklim van een klimreisje. Op de top staat het standbeeld van Fausto Coppi.
publicatie bekijken
Col de lArpettaz , Ugine story submitted on 6/18/2008
Afgelegen klim. Smalle weg, af en toe slecht wegdek, soms door een dierengeul of rooster (dus oppassen in afdaling) waar steenslag en water overheen stroomt. De klim is niet te onderschatten. Boven komt u in wijdse alpenweiden terrecht en lijkt u zich in niemandsland te bevinden. Even weg van de drukkere wegen in de streek van de Aravis. Beneden kan je wat verder richting col de lAravis en col de la Saissies
publicatie bekijken
Col de lAspin , Sainte Marie de Campan story submitted on 6/18/2008
aan de voet van de Tourmalet kan je naar de Aspin. de klim begint eigenlijk wanneer u de witte steengroeve passeert in het gehucht La Payolle. De laatste 4 km trekken op naar 8%. Op de top is het oppassen voor overstekend wild (lees koeien)
publicatie bekijken
Col de lAubisque , Laruns story submitted on 6/18/2008
legendarische col. De beginkilometers vallen mee. De laatste 8 vallen tegen. Vooral de passages door de lawinegallerijen zijn pittig. Boven is het oppassen van de loslopende paarden en de vele toeristen
publicatie bekijken
Col de Marie Blanque , Luvie Juzon story submitted on 6/18/2008
Wat afgelegen klim. Vooral de andere zijde is zwaar. Deze kant is gemakkelijk. Weining drukte en rustige klim. Op de top komt men op een alpenwei waar koeien vermijden moeilijker is dan het klimmen zelf
publicatie bekijken
Col de Notre Dame des Abeilles , Villes sur Auzon story submitted on 6/18/2008
Een saaie klim. Grote drukke weg (tot 3 vakken breed). Beklommen met een hitte van 30 graden. De grote weg en de warmte maakt van deze klim een lastigaard maar stelt weinig voor. De afdaling naar Sault is eveneens een brede weg met lange bochten waar grote snelheden kan worden bereikt.
publicatie bekijken
Col de Restefond , Saint Etienne de Tinée story submitted on 6/18/2008
Dit is de eigenlijke echte klim die na het aanleggen van een lusje nu gekend is als col de la Bonette en aldus de hoogste berijdbare alpencol is in Frankrijk. De toegangspoort van de weg naar Nice
publicatie bekijken
Col des Saisies , Flumet story submitted on 6/18/2008
In het begin kan je kiezen uit twee richtingen. Een de grote lus en twee de kleine lus met vele haarspeldbochten. Hierna is de klim weinig spectaculair en komt toe op een van de zovele skistations in de streek.
publicatie bekijken
Col des Saisies , D 925-D218 story submitted on 6/18/2008
Deze klim start halfweg de klim naar de cormet de Roseland. Al wat zwaarder dan de overkant maar daarom nog geen euforie. Een typische overgangsklim
publicatie bekijken
Col du Grand Colombier , Culoz story submitted on 6/19/2008
Meteen steil omhoog slingerend rond rotspartijen. Deze klim in het onderschate Chartreusegeberte (het zwaarste stukje Frankrijk) is lastig. U krijgt wat rust maar dan een rechte stuk weg met pieken tot 16%. Boven wordt het vlakker maar de klim weegt door. Boven prachtig zicht het de rivier die Lac du Bourget voedt.
publicatie bekijken
Monte Martello , Coldrano story submitted on 6/19/2008
In de schaduw van de stelvio kan je hier heerlijk fietsen in de vallei van de Martello. Tussen de fruitgaarden komt u in een nationaal park. De klim eindigd op een parkeerplaats voor wandelaars. Hier naar toe krijgt u alles wat een col te bieden heeft. Steile passage, vlakke strook, af en toe een licht daling, recht wegen, haarspeldbochten enz... Dit alles gekruid met een natuur en rust om u tegen te zeggen. Langs fruitbomen tot naaldbomen, langs meren en rivieren. En als het dan nog zonnig en warm is is dit puur genieten naar de Monte Martello.
publicatie bekijken
Courchevel , Brides les Bains story submitted on 6/19/2008
Weinig noemenswaardige col. Brede weg naar een van de vele skidorpen in de streek. U kan doorfietsen tot Courchevel Altiport. Dan bent u op 2.000 m. Het is hier op het luchthaventje dat de Tour de France soms een aankomst heeft. Lastigheidsgraad : matig
publicatie bekijken
Col du Joly , Beaufort story submitted on 6/19/2008
Op deze afgelegen klim die door de afstand en vaak slecht wegdek in de kleren kruipt is het zicht adembenemend daar je een prachtig kijk krijgt op de Mont Blanc. Weg is doodlopend en ondanks dat tijdens de klim er weinig te beleven is er boven toch voldoende mogelijkheid om krachten op te doen.
publicatie bekijken
Col du Mollard , Saint Jean de Maurienne story submitted on 6/19/2008
Wie houdt van haarspeldbochten zal zich kunnen uitleven in de eerste 10 km. Eens het wegje gevonden (klim niet nemen via de Croix de Fer) zal ieder 150 m een bochtje moeten nemen. Slinger, Slinger. Naar de top toe zitten enkele lastige passages. Eens uit het bos krijft u mooie vergezichten richting Croix de Fer de aan de overzijder ligt van de kloof.
publicatie bekijken
Solda , Prato Stelvio story submitted on 6/19/2008
De beginkilometers zijn dezelfde als de Stelvio. Net voor bocht 48 van de Stelvio begint draait u linksaf richting Solda. Een kleine afdaling heeft u wat respijt want dan krijgt u een lastige kilometer te verwerken. De klim wisselt af. In het dorpje kan je een grote lus rondrijden. Dit afgelegen skioord toont een mooi uitzicht op de Marrachgletsjer hoog gelegen in het nationaal park van de Stelivo.
publicatie bekijken
Passo del Fuorn , Glorenza story submitted on 6/19/2008
Deze klim is beter bekend als de Ofenpass. Een typische pasweg, brede weg en helemaal niet lastig, enkele uitschieters niet te na gesproken. Toen ik er was was er weinig verkeer. Een weg die de grens met Italie volgt maar steeds in Zwitserland verblijft.
publicatie bekijken
Timmelsjoch , Oetz story submitted on 5/8/2008
Beginkilometers lopen gemakkelijk doch de eigenlijke klim begint in Zwielselstein (whats in a name). Na enkele doortochten door gallerijen is zelf een vlak stuk uw deel tot aan de afslag naar dorpje obergurgl waar de klim aantrekt. Deze loopt met meer dan 7% gem tot aan het tolhuis waar meteen een afdaling uw opwacht. Deze hoogtemeters dienen opnieuw te worden overwonen in de laatste 6 km met gem. 8%. De weg telt weinig haarspeldbochen en trekt een mooi lint tussen twee bergketens. Hier zit men reeds boven de 2.000 m grens en het uitzicht is adembenemend. De weg is ruim tweevaks en mooi geasfalteerd. Boven is er mogelijkheid tot versnaperingen en heeft u een prachtig panorama op de italiaanse alpen.
publicatie bekijken
Passo Rombo , San Leonardo in Passiria story submitted on 5/8/2008
Deze passo is zwaar ondanks het vlakke middenstuk. Vanuit San Leonardo begint de weg reeds snel te stijgen en wordt alsmaar steiler tot aan het vlakke tussenstuk. Eens de brug over richting Salto begint de klim echt. Steeds rond en boven de 10% gaat de smalle weg naar boven. Als je het de opening van de tunnel opmerkt is het einde in zicht. Deze tunnel 500 m lang, niet verlicht. Twee autos kunnen elkaar niet kruisen in de tunnel en met de fiets is het vaak erop wagen om erdoor te rijden. Best is te wachten tot een auto erdoor rijdt zodat u onmiddellijk erachteraan kan rijden. Tip : installeer best een achterlicht zodat achterliggende voertuigen uw opmerken. Gelukkig is de tunnel vlak en kunnen de 500 m snel worden weggewerkt. Hoe het asfalt eruit ziet en of er putten in het wegdek zitten is een pure gok tijdens het doorrijden. Na de tunnel is het nog 2 kilometers tot de grens met Oostenrijk. Deze vlakke kilometers slalommen zich langs de rotsen. Een prachtige klim met eens boven de boomgrens een fantastich uitzicht. Weinig verkeer. Alleen oppassen van de motorrijders die zich hier vaak met snelheid en bochten afsnijden de berg op en af rijden. Uitkijken in de afdaling is de boodschap.
publicatie bekijken
Timmelsjoch , Oetz story submitted on 5/8/2008
De klim begint eigenlijk in Zwieselstein (neigt naar verhaal van Harry Potter). Rustig loopt de weg op en na enkele gallereien is er zelf een vlak stuk tot aan de afslag naar dorpje Obergurgl. De klim trekt nu stevig aan tot aan het tolhuis waar onmiddellijk een afdaling uw deel wordt. Deze af te geven hoogtemeters dienen weer te worden heroverd in de laatste 6 km die gem boven de 8% naar de top voeren. Een lange traverse langheen twee bergketens is nu uw deel tot aan enkele tornantes die naar de top leiden. Een fantastich panorama vanaf het tolhuis tot aan de top is uw gezelschap bij het klimmen. Boven ziet u een fantastische doorkijk op de italiaanse alpen. Viva Italia
publicatie bekijken
Passo Rombo , San Leonardo in Passiria story submitted on 11/8/2008
De passo Rombo waarbij het in de vallei warm kan zijn en boven het kan spoken. Vooral voor de tunnel weegt de klim door. De tunnel 500 m lang en onverlicht is gevaarlijk. Nauwelijks 4 m breed. Ofwel lichtjes mee op de fiets ofwel wachten op een auto om achter de auto de tunnel door te rijden. Zicht tijdens en op de top is zoals een het moet zijn. Prachtig en wijds. 10 op 10 voor de klim. Tip : oppassen voor motorijders
publicatie bekijken
Passo Manghen , Molina di Fiemme story submitted on 11/8/2008
Wat een klim. Mooi maar vooral rustig. Vanaf de voet tot aan km 8 loopt de weg geleidelijk op en is de weg breed. Plots versmald deze en begint de weg te stijgen tot aan de top met gem. 9-10%. Tussen geurende dennebomen komt men via enkele steile haarspeldbochten boven de boomgrens waar de weg kronkelt tussen, over en langs rotspartijen en alpenweiden. Stil is het er vaak. Af en toe een auto en motorijders. Voor de rest één met de natuur. Mooier kan een col niet zijn.
publicatie bekijken
Passo Manghen , Borgo Valsugana story submitted on 11/8/2008
Een beest van een klom. Meer dan 23 km lang. De start gebeurt in het dal waar het vaak enorm warm kan zijn. De klim start geleidelijk met af en toe een knikje. Soms kan men weer naar het buitenblad. Op km 12 staat een bord 15%. De weg is kaasrecht tot voorbij het dorpje Calamento. Hier dient meermaals op de trappers worden gestaan. Dan krijgt u nog 3 km respijt want de laatste 7 km zijn bijna 10% gemiddeld. De smalle weg kronkelt van de ene kant van de berg naar de andere. Blijven trappen is de boodschap maar het decor en de rust van de klim is onvergetelijk. Een klim die zeker voor klimliefhebbers een must is.
publicatie bekijken
Alpe di Pampeago , Cavalese story submitted on 11/8/2008
Wie houdt van percentages, wel dit is een klim. Mooi is hij niet, bijna kaasrecht en neem vooral bij de lange tunnel de weg die ernaast loopt. U krijgt onderandere 300 m aan 15,5%, 14% over 500 m en de rest van de laatse 3 km is ook boven de 10,5%. Genoeg cijfers. Zwoegen is het tot aan de top. Wie reeds ervoor al km in de benen heeft zal nog meer sterven op deze laaste km. Waar halen ze het toch vandaan.
publicatie bekijken
Passo San Pellegrino , Moena story submitted on 11/8/2008
Een klim vanuit het dorpje Moena waar u een prachtig zicht heeft op de dolomieten (sellagroep). Meteen uit het dorp loopt de weg stevig op. Vervolgens vlakt hij af tot 5% en blijft de klim doenbaar tot aan de top. Halfweg krijgt uw wel nog een stukje aan 14% te verwerken maar deze klim is een lopertje. Buiten de eerste kilometers is de klim wat saai en vertoont enkel wijds uitzicht op de top.
publicatie bekijken
Passo San Pellegrino , Cencenighe story submitted on 11/8/2008
Op zoek naar percentages. Wel tussen km 10 en 15 kan je uw hart ophalen. De vlakke km ertussen zal welgekomen zijn. Bordjes van 15% tot 18% zijn uw concurenten. Voor de durvers is de binnenkant van de haarspeldbochten een waar klimmersgenot maar wat met de benen.
publicatie bekijken
Col du Glandon , Barrage du Verney story submitted on 12/8/2008
Zwaar zou ik het niet noemen alleen het stukje na de afdaling naar de stuwdam is lastig. Dit stukje is een nieuwe weg daar de oude weg hogerop door een aardverschuiving is weggespoeld. Eens boven de stuwdam is de pracht van de streek in al zijn glorie te bewonderen.
publicatie bekijken
Col du Glandon , La Chambre story submitted on 12/8/2008
Een alpencol met allure. Vaak is het er zeer warm en in de vallei en het begin van de klim is deze merkbaar. Drinken is de boodschap. Wanneer het bochtwerk begint wordt de klim steil en komt men boven de boomgrens. Hier begint de echte beklimming. Door een groots landschap hijst men zich naar boven. Op de top is het uitzicht grandioos. Met bijna 7% gem en 21 km lang is deze col geen doetje
publicatie bekijken
Les Forges , Gomzé Andoumont 2 story submitted on 6/9/2008
eens was dit de laatste helling in Luik-Bastonge-Luk. Deze helling op een brede baan is er eentje waar men in de finale met de macht kan weggrijden van de rest. Zie destijds Indurain met Bruyneel. Helling met weinig allure
publicatie bekijken
Sölker Pass , Stein a. Enns story submitted on 3/10/2008
Laatst beklommen in de eerste Austria Tour. Er lag al licht sneeuwval op 1600 m en hoger wat de pracht van de omgeving nog meer accentueerde. De pass zelf is afgelegen in een natuurgebied en buiten de laatste 4 km niet zwaar. De afdaling leek me steiler maar alleen voor de ligging een ommetje waard.
publicatie bekijken
Glockenhütte , Ebene Reichenau story submitted on 3/10/2008
Mooie beklimming. Uitstekend wegdek en grootse omgeving eens men boven de boomgrens komt. Het steile middengedeelte valt best mee en hierachter kan het tempo mooi aangehouden worden. Mooie streek om te fietsen.
publicatie bekijken
Glockenhütte , Kremsbrücke story submitted on 3/10/2008
Eisenthalhohe beklommen na afdaling van de Glockenhutte tijdens de Austria Tour. Na beklimming van de glockenhutte en afdeling begint onmiddellijk de klim naar komt de Eisenthalhohe. De eerste km gaat steil omhoog, daarna krijgt men een verposting. Eens men linksaf gaat over het brugje blijft de klim steeds boven de 9% gem over 4 km. Weer is hier de schoonheid van de oostenrijkse dolomieten onvergetelijk.
publicatie bekijken
Windische Höhe - from Southside , statale 111 story submitted on 3/10/2008
Een korte stevig klim op brede weg. Eigenlijk valt hij nog mee maar nooit een klim overschatten. De weg afdaling in afdaling versmalt en wordt zelf hobbelig. Oppassen is de boodschap.
publicatie bekijken
Côte de LÉperche, Samer story submitted on 7/28/2016
mooie helling door het bos met een steil middenstuk in een prachtig fietsgebied. Alleen al de stilte en rustige wegen is uitnodigend. Verder is het hier zwaar rijden. Steeds op en neer en vaak veel wind
publicatie bekijken
Passo del Redebus , Altopiano di Piné story submitted on 10/25/2008
Gelegen aan een prachtig meer en met een mooi outdoor schaatspiste is Altopiano di Piné de start voor passo redebus. (trouwens verbroederd met Heerenveen). Redebus (beter zou zijn rijdt met de bus) want met de fiets kom je onmiddellijk tegen een muur te staan. De weg is breed en daarom is de steilte moeilijk in te schatten. Enkel in de bochten en de verkeerborden met de percentage kan je uitmaken waarom je zo traag rijdt. Boven is er geen uitzicht maar probeer eens in de terugkeer in de afdaling eens door het dorpje te rijden ipv de grote weg errond. Verrassend.
publicatie bekijken
Col des Finiels , Le Bleymard story submitted on 8/6/2009
Een gemakkellijke lopende klim. In mei beklommen en toen was hier het skistation halfweg doods en verlaten. Boven rijdt men nog op een winderig plateau. Tevens zit je hier op het hoogste punt van het prachtige natuurpark van de Cevennes (de mont lozere). Resten van sneeuwval waren nog aanwezig.
publicatie bekijken
Mont Aigoual , Valleraugue story submitted on 8/6/2009
Een lange lopende klim. Toch meer dan 1.200m nivoverschil. Hoewel de laatste 9km met de buitenplaat kan gereden worden. Boven is er een weerstation. Vanuit de top prachtig zicht op de cevennes. Ideaal gebied om het klimmen te leren.
publicatie bekijken
Col de la Croix de Berthel , Le Pont de Montvert story submitted on 8/6/2009
Nauwelijks te vermelden waard. Enkel het dorpje pont de montvert kan bekoren. Van hieruit kan je wel naar de col de finiels. Deze klim vertoont al colalleurs.
publicatie bekijken
Col de la Croix de Berthel , Genolhac story submitted on 8/6/2009
Een mooie klim. Wat steil in het begin. Daarna wat op en neer door enkele gehuchtjes. Smalle mooie wegen. De laatste 6 trekt de klim wat aan en slingert deze langs een ravijn geen. Ideaal als opwarmer voor het groter werk in het hooggeberte
publicatie bekijken
Col de lExil , Saint Jean du Gard story submitted on 8/6/2009
Vanuit het gezellig dorpje Saint Jean du Gard start de klim naar de cornisch de Cevennes. Een eerste klim nl de col de Saint Pierre loopt stevig op. Na de topo volgt een kleine afdaling en gaat het redelijkg vals plat naar het hoogste punt nl col de lExil. Rechts van u krijgt men een prachtig decor te bewonderen.
publicatie bekijken
Col de Perjuret , Meyrueis story submitted on 8/6/2009
Een loper zoals zovele beklimmingen in de cevennes. Mooie brede weg. De afdaling is spectaculeer en is tevens de beklimming naar de mont aigoual
publicatie bekijken
Col des Faisses , Le Mazet story submitted on 8/6/2009
Vanuit Florac begint het licht te klimmen. Even voorbij een steengroeve krijgen we een licht daling tot aan voet van de klim. Een mooie brede weg vertoon sterke stijging en voorbij een haarspeldbocht gaat het boven de 9procent. Boven komt men op een mooie plateau met brede alpenweiden. Leuke klim
publicatie bekijken
Col du Pré de la Dame , Genolhac story submitted on 8/6/2009
Een mooie klim. Meteen trekt de klim in het begin stevig aan. Doorheen het bos slingert de weg zich naar boven. Halfweg komt men op een point de vue. De klim gaat weer boven de 7procent. Voor de top krijgt men opnieuw een orientatietafel waar een prachtig zicht op de omgeving zich opent.
publicatie bekijken
Triple Mur de Monty , Lustin story submitted on 6/21/2009
Nu ja zwaarder dan de Stockeu ? Niet overdrijven. Stokeu gem 9,5% over 2,4 km en mur triple gem 9% over 1,9. Cijfers zeggen niet alles maar voor ardennencols kloppen ze meestal wel. Nu ja het valt ook te bezien wanneer je de klim krijgt in uw parcours. Dan kan zelf een tiegemberg een alpe dhuez lijken. Maar de triple muur is zwaar en terecht de 5de zwaarste helling in belgie volgens de cotacol. In grinta tour de namur naar bovengefiets. Welliswaar al na 20 km maar toch. Vooral de laatste 300m voor de top zijn enorm zwaar. Mijn verzet 42/23 was net voldoende.
publicatie bekijken
Chemin des Mélèzes , Namur story submitted on 6/21/2009
Mooie maar lastige alternatieve klim naar de citadel van Namen. Verscholen in centrum van Namen lijkt deze weg tussen de huizen te gaan maar langzaam kom je tussen de bomen terecht en wordt de omgeving mooi. Bijna boven mooi zicht op de maas als je nog de tijd hebt om om te kijken
publicatie bekijken
Route Merveilleuse , Namur story submitted on 6/21/2009
De klim naar de citadel van namen op kasseitjes. Prachtig weg langs de versterkte muren van de citaldel met colallures want regelmatig een haarspeldbocht. Mooi zicht op de maasvallei. Boven op het grote plein is de aanblik toch wat bleekjes doch de weg ernaar toe maakt veel goed. Een aanrader.
publicatie bekijken
Col de Perjuret , Meyrueis story submitted on 4/7/2009
Col ? Nu als trainigsberg kan hij meevallen. Om met groot verzet omhoog te rijden. Col de Perjuret is tevens de aanloop om naar Mont Aiqoual te fietsen. Wat een mooiere uitdaging is.
publicatie bekijken
Oetztaler Gletscherstrasse , Pitze story submitted on 1/7/2009
Deze klim is beter gekend als de Rettenbachferner. Je fietst naar een prachtige ijsvlakte. Op 2.500m kan je dan nog verder naar de Tiefenbachferner maar dit gaat door een lange tunnel en is niet aan te raden in het vakantieseizoen. Zware klim maar wat een uitzicht. Vooral doen als het weer prachtig is want dan is de berg op zijn mooist.
publicatie bekijken
Monte Zoncolan , Ovaro story submitted on 7/30/2009
In het dorpje ovaro begint de weg al steil te klimmen. Even wat rust voor het dorpsplein van Liariis. Maar dan ziet je de weg de hemel in stijgen. De laatste 7,5 km staan om de 500m gemarkeerd met een foto van een wielerheld. Veel tijd om te kijken is er niet. Het is vooral trekken en sleuren om boven te geraken. De meters gaat traag onder de banden. Koersfiets met mtb-tandwiel 30 achteraan gemonteerd. Met 39/30 totaal geen overschot. Aan de tunneltjes kan je iets recupereren. Nu ja recupereren. De laatste kilometer is een bevrijding. Boven maar ook de in de klim ziet je wielerkunstwerken staan. De afdaling. Even lastig als de klim. Monte Zoncolan nooit meer.
publicatie bekijken
Grossglockner - Franz Joseph Höhe , Pockhorn story submitted on 7/30/2009
De eerste 9km is de beklimming van de Grossglockner. Na een kleine afdaling gaat men aan het rondpunt linksaf. Vanaf nu heeft men steeds een prachtig zicht op de gletsjers. De laastse 4km zijn pittig men een doorgang in een gallerij. Na het uitkomen hiervan is men op de pashoogte beland. In de zomer is het druk met wandelaars en op- en afrijdenen voertuigen. Hier krijgt men prachtige vergezichten te zien. Een aanrader om eens op te rijden als men de grossglockner wil beklimmen.
publicatie bekijken
Passo di Stalle , Anterselva di Mezzo story submitted on 2/8/2009
Inderdaad een lange klim doch de laatste 12km is de eigenlijke klim. De weg is breed en de stijging is nauwelijks zichtbaar. Doch je merkt dat je nauwelijks vooruit komt en dit is fusterend. Aan het meer kan je wat recuperen. De omgevings wordt mooier en de weg smaller. Er is eenrichtingsverkeer naar de top alle 15min. Ook als fietser moest ik wachten. Hier is de echte klim, steil en met talrijke serpentines slingert de weg zich naar de top. Hier krijgt men een prachtig zicht op de omringende bergen. Na weer 15min wachten mag men naar beneden en liefst voor de autos vertrekken zodat je de weg voor u alleen krijgt. Ook krijgt u een vrije afdaling zonder tegemoetkomend verkeer en in een drukke vakantiemaand is dit mooi meegenomen.
publicatie bekijken
Monte Crostis , Comeglians story submitted on 10/8/2009
Nabij de Zoncolan ligt Monte Crostis. Verlaten en eenzaam. Vanaf dorpje Tualis is de weg nauwelijks 3m breed. De weg wordt gebruikt om omgehakte dennebomen naar beneden te brengen. De asfalt is best te doen, steenslag en enkele putten zijn wel te vermijden. De weg naar Tualis is tweevaks en al pittig. De weg op het smalle pad is constant steil en doorspekt met vele haarspeldbochten. Tot aan de boomgrens is er nauwelijks zicht op de omgeving. De inspanningen dienen gedoseerd te worden want de laatste kilometers zijn ernorm zwaar. De stijging is grillig met zware passages vooral in de bochten gaat de weg de hemel in. Afgelegen klim, geen verkeer maar een kanjer van formaat. Wie de zoncolan wil oprijden moet zeker deze mooie monte crostis meepikken.
publicatie bekijken
Küthai Sattel , Oetz story submitted on 7/9/2009
In Oetz gaat het meteen steil omhoog. Het asfalt is prachtig en de weg is breed en overzichtelijk? Na een 4-tal kilometers dienen 6 bochten afgewerkt te worden en deze zijn best pittig. Er volgt een kleine afdaling waarna een 3-tal kilometer vlak volgen. Genoeg om te recupereren want nu volgt een steile passage tot 14%. Hierna worden de percentage minder. Even is het nog doorduwen tot aan het stuwmeer. En net wanneer je denkt bij het zien van de eerste woningen hier is de top gaat de weg nog even naar beneden waarna nog een lastig recht stuk weer gemeen oploopt naar de pashoogte. De omgeving is mooi en het toerisme op de top in het hoogseizoen valt best mee. Mooie klim, doch niet te onderschatten.
publicatie bekijken
Hahntennjoch , Imst story submitted on 7/9/2009
Imst is een levendig stadje. Even voorbij de kerk krijgt men geen tijd om aan het klein verzet gewend te maken. De weg gaat meteen omhoog aan 8% met enkele gemene pieken. Na 2km vlakt de weg af. Daarna volgen 5 lastige kilomters. De weg slingert zich langs rotswanden. Er zijn nauwelijks haarspeldbochte te nemen. Wat rust volgt tot km 11 waarna 2 zware kilometers rechtdoor volgen. De afdaling is snel en boven de 75km/uur. De klim is heel overzichtelijk en er is weinig verkeer. In de namiddag kan het heel warm zijn daar de zon weerkaatst op de rotswanden.
publicatie bekijken
Col SantAngelo - Misurina , Carbonin story submitted on 7/9/2009
Een loper maar ook de aanloop naar het prachtig meer van Misurina. Zeker gaan zien. Op de top kan je afdraaien naar de verplichtige klim van Cime de Lavaredo. Autos betalen op de klim. Fietsers betalen met zweet, bloed en tranen.
publicatie bekijken
Passo di Monte Croce Comelico , Santo Stefano di Cadore story submitted on 7/9/2009
Een loper. Ideaal als eerste rit indien je op vakantie bent in de streek. De dorpjes zijn hier al typisch Italiaans. De klim is lang doch geleidelijk met vlakke stukken. In de laatste 10km komt men door een dennewoud. Het schiet op want nu slingert de weg zich naar boven met enkele haarspeldbochten. In de laatste kilometer bevindt men zich op een open alpenwei. Boven is er gelegenheid om iets te eten en te drinken. Deze streek tussen de pas en richting Italie heeft weinig verkeer en daarom is het ook aangenaam fietsen. Verlaat af en toe de weg om door de dorpjes te rijden. Italie op zijn mooist.
publicatie bekijken
Passo di Prato Piazza , Monguelfo-Vallone story submitted on 7/9/2009
Een mooie doolopende klim. De aanloop in de vallie met zicht op de omringende bergen is al de moeite waard. De klim begint aan een tolhuis. Vanaf 10uur mogen nog enkel autobussen omhoog en juist hierdoor fietst men alleen naar boven. Twee bussen heen en terug was alles wat ik tegenkwam op mijn weg. De klim is gelijkmatig en het is een echte col waarbij men van tornate naar tornate fietst. De laatste kilometers is steil. Opgelet de weg is eenrichtingsverkeer en er staan lichten. Bij rood zeker wachten want dan komt een autobus naar beneden. Er is geen uitwijkmogelijkheid. Boven is een kleine parking. Een grindpad loopt nog 300m door tot aan het restaurant op de top. Hier is het uitzicht gewoon prachtig. Wel oppassen op het grindpad van de vele wandelaars. Een klim die men zeker moet doen als je in de streek bent.
publicatie bekijken
Grossglockner - Edelweissspitze , Fusch story submitted on 7/9/2009
Mijn koninginnenrit in juli2009. De klim vanuit fusch naar de edelweisspitze, daarna doorrijden tot de franz josef hohe, afdalen naar Pockhorn en dan terug. 4.728 hoogtemeters en 57,90km klimwerk. De klim vanuit Fusch naar de Edelweisspitze ging goed. De benen waren in vorm en het molentje draaide goed (39x26 tot boven). Een superdag. De klim op de kasseitjes naar de Edelweisspitze waren de lastigste. Maar dit werd beloond met een panoramma die ik zelden heb mogen aanschouwen tijdens mijn vele klimervaringen. Jasje aan en dan afdalen richting Pockhorn
publicatie bekijken
Grossglockner - Edelweissspitze , Pockhorn story submitted on 7/9/2009
Na de klim vanuit fusch en een ommetje naar de Franz Josef Hohe begon ik vanuit Pockhorn opnieuw aan de klim naar de hoogte van de Hoctor, de echte top van de grossglockner. De eerste bocht na Heiligenblut begint meteen steil. Eventjes is er rust aan het tolhuis maar dan gaat het opnieuw met 10% tot aan Kassereck. De afdaling hierna is weggekomen want aan het rond puntje wordt het 6km klimmen met10%gemiddeld. De tunnel aan de hoogte van de Hoctor is welgekomen. Dan daalt de weg nog tweemaal en stijgt ze ook tweemaal gemeen. Het schakelen van groot naar klein verzet valt hier dik tegen en de benen beginnen te kraken. Gelukkig is de top in zicht. Grossglockner wat een klim. Na de stelvio is dit de mooiste wat is al heb beklommen.
publicatie bekijken
Arc 1800, Bourg Saint Maurice story submitted on 6/9/2011
Een weinig uitnodigende klim naar een enorm skistation. Veelal verlaten buiten zomer en winterperiode.
Een brede saaie tweevaksweg is uw aandeel naar les arcs. De stijging is echter niet te onderschatten daar de inschatting op deze brede weg zonder veel haarspeldbochten lastig is.
publicatie bekijken
Col Saint Martin, D 2205 story submitted on 6/9/2011
Vanuit een prachtige gorges stijgt de weg in het begin flink omhoog. De weg kronkelt zicht de eerste kilometers naar boven. Daarna blijft de weg gelijkmatig stijgen doch steeds tussen 6 a 7procent.
Een mooie klim en een brede afdaling richting Nice.
publicatie bekijken
Port de Bales, Mauléon Barousse story submitted on 11/28/2012
Vanuit Maleon zijn de eerste 9km lopend doch dan begint de eigenlijke klim. Een eerste travese langs rotswanden (oppassen regelmatig stenen op de weg) afwisselend met steile passages. Laat u niet misleiden op de percentageborden langs de weg. 7% gem/km betekend soms vlak of licht dalend met dan steile pentes tot 15%. Langszaam kom je boven de boomgrens en zie je de top al van ver liggen. De percentage vlakken wat af doch de afstand is nog lang. Vergeet vooral niet goed te bevoorraden aan de voet want onderweg en boven is er nergens mogelijkheid tot bijtanken bij waterbronnen en op top is het de stille leegte.
publicatie bekijken
Col dAzet, Génos story submitted on 11/28/2012
Korte klim doch vanaf het dorpje Genos meteen gemeen naar boven. Blijft steeds tussen 8-9 procent gem. Even rust 2km onder top. Daarna trekt de klim weer aan. Boven prachtis zicht op het meer van Loudenvielle.
publicatie bekijken
Tunnel de Bielsa, Saint Lary Soulan story submitted on 11/28/2012
De aanloop is afwisselend met toch verandelijke steile stukken. De echte klim is een kleine 6km.
Al van ver ziet u de haarspeldbochten uit de berg steken. Mooi afgerond gemetse haarspeldbochten. De klim trekt meteen zwaar aan tot 10% Dit blijft zo tot 300m rust aan een uitwijkplaats. Daarna stijgt de weg weer sterk. Na de galerijen krijgt men een prachtig zicht op het keteldal. Hier kan de wind sterk meespelen. De tunnel is het eindpunt. Daar hier eenrichtingsverkeer is kan er file zijn voor de tunnel waardoor de laatste kilometer slalomen is tussen vrachtwagens.
publicatie bekijken
Piau Engaly, Saint Lary Soulan story submitted on 11/28/2012
De eigenlijke klim begint op 14km. Het is een loper met 7%gemiddeld. Mooie natuur. Boven een desolaat skidorp. In de putje zomer lijken alle skidorpen hier in de streek uitgestorven. Nauwelijks toerisme en lang blijven of terraske doen is hier niet bij. Hiervoor best in de dorpjes blijven aan de voet van de beklimmingen.
publicatie bekijken
Le Plat dAdet, Vignec story submitted on 11/28/2012
De weg naar boven ziet u al van ver tegen de rotswand gekleefd. Meteen steil over de eerste 4km. Bij warm weer brand de zon reflecterend tegen de rotswand fel. Even een rustpunt aan de grote skiparking. Daarna linksaf en licht stijgend richting het dorpje Plat Dadet. Hier weer vaststelling in de zomer veel opgesloten appertementen en nauwelijks toerisme. Dorpy Saint Lary Soulan aan de voet daarentegen is het lekker vertoeven.
publicatie bekijken
Hospice de France, Bagnères de Luchon story submitted on 11/28/2012
De weg tot afslag is al pittig vanuit het levende Lucon. Vanaf de afslag gaat het steil, steiler naar steilst. Behoorlijk harken om boven te komen. Op de top een grote volle parking met wat hogerop een terras. Uitvalbasis voor wandelaars. Best op te rijden tussen 10-12 en 14-16 uur als je de stijgende of dalende wagens van dit doodlopend bergweg wil vermijden
publicatie bekijken
Superbagnères, Bagnères de Luchon story submitted on 11/28/2012
Een lange klim afwisselend, rustig en mooie vergezichten. Van ver ziet u al het hotel staan in het dorp. Hoge appartementen zijn het niet.
Wijds uitzicht waar de parapentes het rijk voor zich hebben. Boven is het hotelgebouw al wat van zijn pracht verloren. De klim daarentegen niet. Een aanrader voor wie in de buurt is. De weg stop boven dus een snelle afdaling terug is de enigste optie.
publicatie bekijken
Col dAzet, Bazus Aure story submitted on 12/3/2012
Een niet te onderschatten klim. Het begint allemaal lief en geleidelijk maar de lange travese naar dorpje Azet snijdt plots uw benen af.
Dorpje Azet heeft enkele smalle en steile passages en na het dorpje is de gem 7% stijging een verademing. Daarna trekt de klim weer aan. 2km voor de top loopt het dan weer wat rustig en dit is nodig want de laatste kilometer kruipt aardig in de kleren. En als de zon nog van de partij is wordt het dubbel lastig want schaduw tijdens de klim is er niet tenzij in de eerste aanvangskilometers.
publicatie bekijken
Col de Menté, Saint Béat story submitted on 3/12/2012
Haarspeldbochtjes tellen. Dit is de klim. Bijzonder pittig doch daar je van bocht naar bocht fiets lopen de meters snel onder uw wielen.
Eén tip begin zeker niet te snel aan de voet want tijdens de klim is er nauwelijks adempauze. Blijft duwen tot boven. Nauwelijks doorkijk op de omgeving maar er dient genoeg aandacht besteed aan het klimmen zelf.
publicatie bekijken
Col de Menté, Pont de lOule story submitted on 3/12/2012
De mooie vallei is rustig en de wegen uitnodigend. Weinig verkeer in deze streek, doorspekt met mooie dorpjes en geurende bossen.
De klim is zoals de andere zijde draaien en keren. Een kleine minicol. Deze zijde is gelijkmatiger. De hoogte leest u af wanneer u naar beneden kijkt en de haarspeldbochten geleidelijk kan optellen naarmate je hoger komt. Col de Menté aan beide zijden een aanrader.
publicatie bekijken
Col de Portet dAspet, Aspet story submitted on 3/12/2012
Steil is inderdaad het woord. Gelukkig kort. De aanloop van het mooie dorpje Aspet is glooiend. Aan de brug is het onmiddellijk steil linksaf. Rechtdoor is richting col de menté. U fiets hier door een afgelegen streek. Doch de moeite waard. Nauwelijks verkeer, mooi kronkelende wegen en kleine pittoreske dorpjes. Alleen kan mist hier spelbreker zijn. Afdalen van de klim is gevaarlijk door het spelen van de zon in het gebladerde zodat licht en donker vaak afwisselen.
publicatie bekijken
Col de Portet dAspet, Audressein story submitted on 3/12/2012
De klim begint eigenlijk in Saint Larry. Hier nog gestopt om in plaatselijk restaurant nog wat lekker te eten. Zalig dorpje. Rustig en iedereen kent iedereen. De klim is een loper. Het is hier een rustige streek met nauwelijks beweging. Ideaal fietsomgeving wegens weining verkeer. Voldoende mogelijkheden om de bidon te vullen aan de vele bronnetjes.
publicatie bekijken
Hourquette dAncizan, Ancizan story submitted on 12/3/2012
Na de grote weg draait men onmiddellijk in het dorpje. Langs de kerk schiet de weg steil de hoogte in. De klim trekt nu aan tot aan de T-splitsing. Hier rechtsaf blijft het lastig tot voor kilometer 4. Daarna loopt de klim en wisselt af met steile passages. De weg na de T-splitsing vertoont niet veel doorzichten wegens boomgroei. De top met zicht op de Tourmalet is groen en weids.
publicatie bekijken
Hourquette dAncizan, Campan story submitted on 3/12/2012
De aanvangskilometers is deze van de col daspin. Voor de witte steengroeve kan je rechts naar de Hourquette. Door een weids landschap krijg je nog respijt. In het bos trekt de klim steving aan. Even is er een afdaling. Oppassen want ezels en paarden lopen hier meestal op de weg. Tweede deel is de mooiste. Na 300m door het bos klimmen komt me op de een open groene vlakte. Prachtig hoe de groene weiden zich optrekken op de omringende heuvels. Zwaar is het niet meer maar genieten des te meer. Verwacht geen drankgelegenheid op de top. Hier is enkel puur natuur van tel. Een aanrader als alternatief dan de want saaie laatste 5km van de col daspin.
publicatie bekijken
Col de lAspin, Arreau story submitted on 12/3/2012
Het dropje arreau is lieftallig hoewel het in de namiddag vaak uitgestorvan kan zijn. De klim naar aspin is in het begin een loper. De eerste 2km kunnen nog op de grote plaat. Daarna blijft de klim met 7%gem op een goed tempo te verteren. Merken duidelijk dat dit een pasweg is waar steile passage niet voorkomen. Op de top is het vaak druk en ook de koeien zijn hier van de partij. Dit is de mooiere kant van de col. Ideaal om zich op dag 1 in te rijden als je enkele dagen in de streek verblijft.
publicatie bekijken
Col de Lançon, Arreau story submitted on 3/12/2012
Na 3 beklimmingen die dag even snel col de Lançon meepikken. Was dit even verkeerd ingschat. Eens uit het dorpje Arreau begon de klim meteen sterk de lucht in te schieten. Door het bos was het harken om de eerste 3km te overbruggen. Dan wat ademruimte die welkom was. De kerk was nu zichtbaar en de weg bleef gelukkig maar op 6%. De rust van het dorpje en bij de waterfontein was welkom. Afdalen aan andere zijde viel tegen. Juist grind gestrooid op het ruwe franse asflat.
publicatie bekijken
Lac de Cap de Long, Saint Lary Soulan story submitted on 12/3/2012
De aanloop dient rustig genomen te worden want na 9km begint de klim echt. Meteen is het afwisselend steil. Door een prachtig landschap komt men plots aan de eerste haarspeldtoren. De bochten liggen letterlijk op elkaar gestapeld. Eens deze overwonnen blijft de weg nu rechtdoor en steil doorlopen. Aan afslag naar Lac Amar ziet u de stuwdam al van ver liggen. De weg blijft lang en lastig. U rijdt nergens naartoe. Altijd rechtdoor. Aan de voet van de stuwdam krijgt met de tweede haarspeldtoren. Eens boven is het zicht prachtig op de omringende bergen rond het stuwmeer. Hier kan je in één van de twee café rustig bijkomen. Een prachtige klim juist boven de 2.000m. Doen
publicatie bekijken
Lac dAumer, Saint Lary Soulan story submitted on 3/12/2012
Meegenomen na de klim naar stuwmeer van cap Long.
Aan afslag eerst een korte afdaling, daarna de brug over. Hier is de parking voor de toeristen. De fietsers uiteraard mogen de slagboom gratis voorbij. De klim naar het lac is niet te opderschatten. Blijven 4 lastige kilometers. Op de top ziet men het lac in al zijn rust liggen. Na een kleine afdaling komt men op een grote plaats waar wandelaars van hieruit het lac en de bergen kunnen verkennen. Zeker mee te nemen als ja ofwal lac aumar of cap Long wenst te beklimmen. En ja boven de 2.000m wat al zeldzaam is in deze streek.
publicatie bekijken
Alto de Fuente Dé, Potes story submitted on 4/12/2012
Nauwelijks een klim te noemen. De lange brede vals plat oplopende weg eindigd op een grote parking aan de voet van de picos deurope.
Lang is hij wel. Verzet goed te kiezen want te klein of te groot kan eens wel zuur opbreken.
Gelukkig maakt omgeving veel goed.
publicatie bekijken
Col du Grand Cucheron, Les Granges story submitted on 4/12/2012
Gelukkig maar 4km want klim is best nijdig vooral als er ervoor al enkele beklimmingen in de benen heeft. Mee te nemen met col du granier.
Bosrijke klim in een lastig stukje Frankrijk.
publicatie bekijken
Passo dello Splügen, Chiavenna story submitted on 5/12/2012
Het kan broeiend heet zijn in Chiavenna en dan moet je nog 30km omhoog. Tot het dorpje valt het nog mee maar wanneer de tunneltjes op elkaar staan is het klimmen geblazen. De tunnels liggen echt boven op elkaar. Hoewel in het dorpje een alternatieve route kan genomen worden om de tunnels te vermijden (hierop vrachtverkeer).
De weg wordt weer even breed door een lange galerij waarna je op de hoogte van een stuwmeer komt. Het zich is prachtig en de weg naar de top is nog een kleine 3km. Hoogte, steilte en lengte wegen door. Op de top mooi plaatje van de douane. Eenzame gardineiri (met wapen) controleert hier de grensovergang met Zwitserland.
Doen deze col.
publicatie bekijken
Col du Corbier, Saytroux story submitted on 5/12/2012
Meteen de grote weg af is de stijging voelbaar. Gem bijna 9% over 6km is een harde noot. De weg is breed en loopt door een bos. Op de top trekt de omgeving open en is een klein skidorpje bereikt. Mooie opwarmer voor de zwaardere cols in de omgeving
publicatie bekijken
Col du Corbier, La Solitude story submitted on 5/12/2012
Vergelijkbaar met de andere zijd doch 2% gem minder zwaar. Klim met enkele lang haarspeldbochten in een open landschap. Leuke beginner voor tochten in de streek. Rustige brede weg met goed wegdek. Ideaal voor wie klimervaring wil opdoen
publicatie bekijken
Col de la Joux Verte, Morzine story submitted on 5/12/2012
De eerste 10km zijn deze naar skidorp Avoriaz. Twee kilometers voor het skidorp kan je rechtsaf waar de eigenlijke top is van de Joux Verte.
De andere kant van de col is mooier en is de oude pasweg naar Avoriaz
publicatie bekijken
Col de la Pierre Carrée, Balme story submitted on 5/12/2012
EEn saaie klim naar het wat kitscherig skidorp Flaine. Een loper die enkel door zijn hoogte en lengte nog de moeite loont om aan te doen.
De soms lange brede rechte weg heeft nauwelijks klimgevoel. Om snel te vergeten
publicatie bekijken
Col de la Pierre Carrée, Flaine story submitted on 5/12/2012
Eigenlijk is dit geen beklimming. Flaine ligt wat lager dan de top van de Col de la Pierre Carrée omdat hier nu wat lager een grote bouwvlakte was.
Vanuit het skidorp, steeds uitbreidend met potsierlijke chalets, loopt de weg over 2 ruimet haarspeldbochten naar de top.
publicatie bekijken
Kemmelberg West, Kemmel story submitted on 12/18/2012
Dit is de zwaarste kant deze van het frans oorlogsbegraafplaats. De bordjes tonen u de weg van 17% naar 23%. Steil al op het asfalt vanaf 100m voor begin kasseien. Dan wringen en sleuren naar het monument op de top. Misschien eens Gent-Wevelgem deze kant laten nemen.
publicatie bekijken
Karnemelkbeekstraat, Ronse story submitted on 12/18/2012
Alternatief voor de Trieu. U rijdt het dorpje Russeignies door komende van Amougies en juist boven op de grote betonbaan linksaf. Andere hoek is cafe Triangle. Onderschatte klim bosrijk en lastig. Komen boven op de uitloper van de Ronde van Vlaanderenstraat. Een aanrader als alternatief.
publicatie bekijken
Fiertelmeers, Ronse story submitted on 12/18/2012
Wat verloren helling evenwijdig aan de geasfalteerde kruisstraat. Een prachtige steile slingerbocht is pittig en overwachts. Dus op tijd schakelen. De weg loopt boven terug langs de bidkapel. Was de weg rechtsaf op de top geasfalteerd dan kreeg men een mooie helling tot aan weg naar de hotondemolen.
publicatie bekijken
Broekeberg, Ronse story submitted on 12/18/2012
Wat verloren wegje tussen Kruisberg en ziekenhuis Ronse. De weg heeft waar het steil wordt een mooi S-bocht. Boven komt men op de weg naar Marie-Louise. Rustige helling slingerend door een holle weg.
publicatie bekijken
Statieberg, Ronse story submitted on 12/22/2012
De grote weg Ronse-Marie Louis. Mooi asfalt, gelijkmatige klim. Ideaal trainingshelling voor op de grote plateau.
publicatie bekijken
La Croisette, Saint Sauveur story submitted on 12/22/2012
Een klim vertrekkende langs de kerk van Saint Sauveur. Begin valt mee maar na de lange S-bocht vallen de laatste 300m aardig tegen.
Boven komt men op plateau van Sain Sauveur. Een paradijs voor klimmers.
publicatie bekijken
Les Planchettes, Flobecq story submitted on 12/22/2012
Het is wat zoeken naar deze klim. De kleine weg start na 100m steil bergop. De lange uitloper loopt verder door een klein bosje waarna men uitkomt op de grote weg. Kleine weg die naar de hoogvlakte gaat van La Houppe.
publicatie bekijken
Abdijstraat, Geraardsbergen story submitted on 12/27/2012
De vroerger aanloop in de ronde van vlaanderen naar de muur vooraleer men de vesten incalculeerde.
Je draait op en ziet een muur voor u. In combinatie met de muur is het hier vooral rustig naar boven fietsen of je fietst tegen een muur
publicatie bekijken
Mur de Grammont, Geraardsbergen story submitted on 12/27/2012
De muur is niet lastig als dit uw eerste klim is van de dag. Na 200km spreekt men al anders.
Een monument en dit zal zo blijven. Iedere fietsbelg moet hier eens hebben overgereden en vooral vanaf de vesten. Kasseien moet men voelen.
publicatie bekijken
Port de Bales, Bagnères de Luchon story submitted on 12/27/2012
De aanvang is deze van de peyresourde. Na 4km klimmen moet u rechtsaf en meteen trekt de klim stevig aan over een brede 2-vaks weg. Op km 6 krijgt u een lange vals oplopende stuk door dorpjes en verloren woningen. In Bourg DOeuil gaat u rechtsaf en begint de eigenlijke klim naar de top. Enkel rechte stukken kunnen hier de benen afsnijden. De top ziet men al van ver liggen doch het is nog ver en af en toe zitten er gemene steile stukken in de gem. kilometers. Op de top is het rustig, verlaten doch wondermooi.
publicatie bekijken
Col du Grand Colombier, Vrieu-le-petit story submitted on 10/28/2016
Eindelijk eens via de korte doorsteek in Vrieu le Petit. Kort maar zeer zware doorsteek tussen de hoofdweg in. Een kleine 4km steil recht omhoog langs een smal wegje. Er zal weinig plaats zijn voor renners en toeschouwers. Voor wie eens deze doorsteek wenst op te rijden is het wel even zoeken in het dorpje naar de juiste weg
publicatie bekijken
Vieille Route de France, Bouillon story submitted on 9/13/2014
Juist voor de viaduct onder kasteel Bouillon start de klim. De oude weg naar Frankrijk is meteen pittig en lastig. Prachtig klim op een weg met weinig verkeer. Na de top komt men in niemandsland.

Boven kan je de weg langs de grens volgen of richting Sedan fietsen.
publicatie bekijken
Crêt de Chatillon , Quintal story submitted on 11/26/2009
Beklommen in 2004 periode mei. Een lastig begin door het bos met mooie brede wegen. Dan een korte vlakke strook en dan stevig klimmen naar de top. Boven waren nog sneeuwvelden te zien en ondanks de warmte van de zon was het boven kil en koud. Een mooie klim en even op en af rijden om de mooie uitzichten te vinden op lac dannecy en andere zijde lac de bourget.
publicatie bekijken
Avoriaz, Morzine story submitted on 7/24/2010
Vanuit het vrolijke Morzine start de klim langzaam omhoog. Aan de voet voldoende mogelijkheden om uw drinkbussen bij te vullen. In talrijke bochten gaat de klim omhoog over een brede asfaltweg. Het zwaartepunt ligt tussen km 4 naar 6. Vervolgens zwakt de klim af en blijft constant. De laatste 3 km is een rechte weg met flauwe bochten. Een gemakkelijke klim ideaal om de benen in te fietsen. 2 km onder de top kan men linksaf voor de afdaling van de Joux Verte. De authentieke weg naar Avoriaz.
publicatie bekijken
Col de la Joux Verte, D 902 story submitted on 7/24/2010
Authentieke route naar Avoriaz. De aanloop is makkelijk en vlak langs het mooie meer van Mordriond. Daarna komen de steile stukken die genomen worden met enkele mooie haarspeldbochten.
Daarna wat vlakker door het toeristiche Les Lindarets waar de geiten voorrang hebben. Hier is mtb met geweldige afdalingen de hoofdsport. De laatste 4km naar de top is de weg weer smal en loopt door de naaldbossen nog stevig op naar het einde. Een mooie klim door een prachtig landschap.
publicatie bekijken
Col de Joux Plane, Morzine story submitted on 7/24/2010
Vanuit het levendige Morzine draait men onmiddellijk de klim op. Meteen is het zwaar, nauwelijks tijd om tempo te zoeken, meteen boven de 10%. Na 3km even een rustpauze maar dan trekt de klim weer aan. Het blijft duwen en waar het kan hartslag verlagen want vanaf km 7 is het nog behoorlijk pittig tot de top van de col de Ranfolly. Daarna is het nog 3km uittrappen tot op de top van de Joux Plane. Mooie klim met de laatste 3km een prachtig uitzicht op de toppen van de Aravis.
publicatie bekijken
Col de la Ramaz, Taninges story submitted on 7/24/2010
Neem in Taninges niet de grote weg D902 maar het alternatief het kleine wegje D307 naar de col de la ramaz. Zo bespaar je heel wat uitlaatgassen en druk verkeer op de D902. Deze route is nauwelijks bereden en is ook in goede staat. Er staan ook borden in het dorp die de weg ernaartoe aanduidien In het gehucht ROND na 6tal km kom je aan de voet van de zware percentage van de col. Meteen twee kilometers boven de 10%. Het blijft zwaar tot de eerste gebouwen van praz de lys in zicht komen. Je kon door of rond het eerder verlatenskidorp rijden. Tot de top is het nog een 2tal kilometers. De laatste km aan 8,8% rijden gemakkelijk weg. Wijds uitzicht op de top is de hoofdprijs van de klim.
publicatie bekijken
Col de la Ramaz, Mieussy story submitted on 7/24/2010
De weg start steil naar het dorpje Mieussy waarna even een pauze wacht. Tot km 6 kan goed tempo aangehouden worden. In de verte ziet je de weg al hangen tegen de rotswanden met enkele tunneltjes als kenmerken op de klim. De weg slingert zich nu via enkele haarspeldbochten naar boven. De weg wordt smaller en waar de weg tegen de rosten hangt wordt de klim zwaar. Zelf de stijging in de tunneltjes valt tegen. Voorbij de laatste tunnel is het zwaarste voorbij. Door een mooie wijds alpenlandschap is de top al van ver zichtbaar. De laatse 4km is het uittrappen en genieten van de omgeving.
publicatie bekijken
Flaine, Balme story submitted on 7/24/2010
Een eerder saaie klim naar het skistation Flaine. Een grote brede weg met lange rechte stukken is de uitdaging en nauwelijks haarspeldbochten. De uitdaging zit hem in de lengte en het aantal te overwinnen hoogtemeters. Het landschap is eentoning. Enkel de eerste 8km vallen mee met het zicht op de col de la colombiere. Skidorp Flaine is wat verlaten in de zomer en is net als de klim somber. Een klim om snel te vergeten.
publicatie bekijken
Col de Bassachaux, La Chapelle dAbondance story submitted on 7/25/2010
Een lange aanloop langs een weg evenwijdig met de route naar pas de morgins. In chatel buigt de weg af naar voet van de eigenlijke col. Vanaf een grote parking begint de klim pas echt. De weg slingert zich nu door het naaldbos naar omhoog. De weg vertoont echte colalluers en blijft stevig oplopen. Boven een mooi panoramma. Wat verder zit je de top van de joux verte. Jammer dat er hier geen verbinding is anders kan je een mooi rondje rijden via Jouw verte en col du corbier.
publicatie bekijken
La Môle, Marignier story submitted on 7/27/2010
Wat afgelegen buiten de gekende cols in de omtrekt vertrekt in Marignier de lastige klim naar La Möle. De eerste 3km gaan via een klein wegje door de gehuchtjes van Marignier. Dan gaat moet je plots naar links waar meteen de steile passages op u wachten. Het wegdek wordt slecht en soms is het putten en grind vermijden. In talrijke lussen klimt de weg steil omhoog. Passage tot 18% is uw aandeel Na een 3tal km is de weg plots volledig vernieuwd doch de percentage blijven 9% en boven 10%. Door het naaldbos klimt de weg naar de top. Juist boven de boomgrens stopt de weg op een kleine parking voorzien van bergwater. De laatste 6km zijn 9,8% gem. Een kuitenbijter. De klim gebeurt in volledige stilte. Enkel uw ademhaling is hoorbaar. De terugweg verloopt lastig vooral in het gedeelte met het slecht asfalt. Voor de mannen die houden van steile passages een must.
publicatie bekijken
Col dArboras, Arboras story submitted on 8/16/2010
Col dArboras gelegen in een ruw mooi landschap.
De streek is rustig en mooie tochten kunnen hier gemaakt worden. De beklimmingen zijn ideaal als voorbereiding rond april-mei. Let op in de zomer kan het hier verschrikkelijk warm zijn?
Op de top kan je naar de zendmast Mont St Baudille. Een pittige klim met percentage tot 15%. Succes
publicatie bekijken
Côte de Marconne, Nielles-lès-Bléquin story submitted on 5/7/2015
Wat een mooie klim. Vanuit het dorpje al meteen enkele bochten op een brede weg. De klim met colalluers (lees bochten). Boven prachtig uitzicht op een golvend landschap die te weinig gekend is bij de wielertoeristen.
publicatie bekijken
Le Ventus dAlembon, Route-du-Cap-Gris-nez story submitted on 5/7/2015
Liques mooie uitvalbasis voor de heuvels achter de kuststreek. Beklimming le ventus is prachtig. Zij vier mooie haarspeldbochten geven je een colgevoel en dit een een mooi verkeersarme streek. Fietsen is hier heerlijk.
publicatie bekijken
Côte du Bois du Coq, Forêt-de-Desvres story submitted on 7/5/2015
Weinig noemenswaardige helling. Jammer daar er in de omgeving heel wat mooiere hellingen op te rijden zijn die beter staan in lijst van climb by bike.

Maar de streek blijft prachtig om in rond te fietsen. Te vergelijken met pays des collines tussen Doornik en Flobecq
publicatie bekijken
Mont des Cats (Northside), Godewaersvelde story submitted on 5/7/2015
De steilste kant naar de hoogte van de cats. Juist achter de kerk van Goedewaersvelde (niet de hoofdweg) begint de klim. In het bosgedeelte liggen de steilste passage. Hierna kom je opnieuw op de hoofdweg waar je links naar de top fietst en naar de abdij. Santé
publicatie bekijken
Roche aux faucons - LBL, Mery story submitted on 11/7/2015
Gem. 4% Zo zie je maar dat gem. niet alles zeggen.

In de wijk meteen steil omhoog tot 18%. Inderdaad er zit een tussenstuk wat dalend maar dan opnieuw weer steil op een vervelende betonweg tot te top. Alom genoeg gekend bij de klassieker L-B_L. Als je valk wil spelen dan vlieg je hem best van boven naar beneden
publicatie bekijken
Col de Conrad, Vresse sur Semois story submitted on 8/10/2015
Meteen over het brugje loopt dit wegje steil omhoog. Onmiddellijk op de kleine versnelling is een must. Het smalle wegje stijgt constant met hoge percentages. Eens uit de bos is er aandacht voor het mooie vergezicht aan de rechterkant. Boven komt men op de grote weg. Mooie lastige klim in een omgeving waar vooral rust heerst.
publicatie bekijken
Col du Grand Colombier, Artemare story submitted on 10/20/2015
Artemare is de uitvalbasis voor deze onregelmatige klim. Percentage 9% naar meer dan 11% met ertussen vals plat. Lastig. Voor de echte klimmers is het even zoeken in het dorpje Virieu le Petit waar een binnenweg kan genomen worden. 4km aan meer dan 15% met pieken tot 19% maar te smal voor een passage van de Tour.
publicatie bekijken
Chansin South, Dorinne story submitted on 4/24/2016
Een afgelegen maar steile klim. Eens over het water maken twee mooie lussen de vooruitgang van de klim draaglijk. Dan brede rechte weg waar percentage niet in te schatten zijn maar het is trekken tot boven. Een onbekend pareltje
publicatie bekijken
Mont Malgré Tout, Revin story submitted on 4/24/2016
Een klim met col-allures. 6 haarspeldbochten brengen je boven de Maas. Lastig, zeker, maar neem ook de tijd om eens naar de diepte te zien waar de rivier de Maas zich een weg baant door de landsgrens. Ook kom je langs een indrukwekkend monument van de verzetstrijders. Een klim een ommetje waard. Jammer van het slechte wegdek eens boven met een rechte lijn door het bos.
publicatie bekijken
Colle San Carlo, Morgex story submitted on 8/1/2013
Een kleine Mortirolo. Iedere kilometer staat correct aangegeven door aanduidingen in mooie houten snijwerkkunst. Hoogste notering was een kilometer aan gem 11,54%. Een waar genot voor de fietsliefhebbers van hoge percentages. Ook de andere zijde vanuit La Thuile is pittig.
publicatie bekijken
Colle San Carlo, La Thuile story submitted on 1/8/2013
Vanuit La Thuile is het wat zoeken naar het bordje van de colle. Een brede weg loopt langzaam op. In de verte ziet u al de weg boven elkaar liggen en inderdaad de laatste 4km is gem. 10% met enkele steile passages. Italiaanse beklimmingen altijd verrassend.
publicatie bekijken
Notre Dame du Pre, Moutiers story submitted on 8/1/2013
Slinger, slingers van haarspeld naar haarspeld.
Zeer mooie klim en vergeet de eerste 4km want dit is zware turf. De weg slingert zich door een bosrijk gebied. Enkel de laatste 2km trekt het open en komt men door een leuk dorpje waar bij warm weer de dorpsfontein verfrissing en dorst verdrinkt.
publicatie bekijken
Les Chapelles, Bourg Saint Maurice story submitted on 8/2/2013
Een alternatieve route tussen Bourg Saint Maurice naar Aime om de drukke N90 te vermijden. Vanuit Bourg gaat de weg al stevig opwaarts en blijft constant tegen de 7%. Passages van enkele mooie dorpjes en met een technische afdaling naar Aime als beloning
publicatie bekijken
La Plagne, Aime story submitted on 2/8/2013
Een echt col met meer dan 1.400m hoogte te overwinnen. Brede mooie weg met 21 haarspeldbochten. Een col die zich langzaam optrekt vanuit de bomen naar het open alpenlandschap met zich op de machtige Mont Blanc.
Vijf km onder de top passeert men de olympische bobsleebaan. Reken maar 1:30 - 2 uur klimwerk voor deze zware col.
publicatie bekijken
Plan Peisey, Landry story submitted on 8/2/2013
In het rustig Landry met enkele waterhuisjes begint de klim naar Peisey. De eerste 6km zijn niet van de poes en slingert de weg zich stevig naar boven. Eens Nancroix in zicht vlakt de klim wat af. Buiten het dorpje is het nog wat aan 7% bijtrappen tot skidorp Peisey. Een leuke col om mee te pikken als u in de streek verblijft.
publicatie bekijken
Cormet de Roselend, Bourg Saint Maurice story submitted on 2/8/2013
Inderdaad een klim waar natuur centraal staat. Vooral vanaf Point St Antoine is het open landschap met aan beide zijde de glooiende berghellingen indrukwekkend. Hier is de natuur nog ongerept. Een klim die gemakkelijk te verteren valt voor elk geoefende fietsers en tevens een must om te beklimmen wie in de streek verblijft.
publicatie bekijken
Piccolo San Bernardo, Prè St. Didier story submitted on 8/2/2013
Vertrokken vanuit La Thuile (kwam van de steile collo San Carlos) is dit een mooie klim naar de hoogte van de kleine sint bernard. Een loper van 13
km lang. De weg slingert zich naar boven en enkel de laatste 3 km loopt de weg via lange stroken naar de mooie top. Daar er wegeniswerken waren op het inderdaad slechte wegdek diende af en toe gestopt te worden aan verkeerslichten. Niettegenstaande dit een mooie beklimming.
publicatie bekijken
Châlets de la Faverge, Moutiers story submitted on 8/27/2013
Vanuit het oude stadcentrum start deze klim lang de rotswand naar het mooie dorpje Hautecour.
Meteen steil en de weg is steeds zichtbaar tegen de bergflank. Breed is het niet maar deze afgelegen klim is pittig doch rustig en een must voor wie in omgeving is. De vijver in het dorpje Hautecour zal bij warm weer uitnodigen tot een plons. Even verder fiets men onder een doorgebroken rots. De klim trekt weer aan. Links aanhouden richting Pradier. Nog 3km tot top. 3xhoera voor deze afgelegen klim.
Rechtsaf richting Villard kan men doorrijden naar Montgirod zodat een lus kan worden gemaakt terug naar Moutier
publicatie bekijken
Rue Etienne Dolet, Joigny-Sur-Meuse story submitted on 3/8/2017
in één van de prachtige meander van de maas ligt dit pittoresque klimmetje. Leuk haarspeldbochtje brengt je algauw hoger voor een prachtig zicht op de maas. Aanrader
publicatie bekijken
côte de linchamps, linchamps story submitted on 3/8/2017
Wat een juweeltje. Afgelegen, stil, bebost, 4km klimwerk. Een aanrader. De weg loopt door het bos door naar de hoofdweg met een lange afdaling naar monthermé
publicatie bekijken
Côte de Roc la Tour, Monthermé story submitted on 3/8/2017
Doodlopende weg naar een wandelparadijs maar ook waar op de rotsen kan geklommen worden. Met de fiets naar boven is het ook klauwteren geblazen en dit tussen de bomen en in alle stilte op een smal wegje met uitstekend asfalt
publicatie bekijken
Col du Liry, Bogny-sur-Meuse story submitted on 3/8/2017
Het mooie dorpje Haulme is start voor een klein gevoel van een alpencol. Steil en enkele mooie haarspeldbochten brengen je van de semois naar de maas en terug. Wondermooi
publicatie bekijken
Col du Loup, Les-Hautes-Rivières story submitted on 3/8/2017
laat je niet misleiden aan de gem. percentage want de eerste 4km zijn niet van de poes. Deze lange twee, soms drievakweg is eerder saai maar niet echt druk. Ideaal om eens een lange klim te rijden
publicatie bekijken
La Gayolle, Yvoir - Evrehailles story submitted on 4/8/2017
ik 39/25 maar wat en klim. Over het bruje meteen twee haarspeldbochten maar juist buiten de huizen versmalt de weg door en bos. En dan schiet het wegje de lucht in. Steil, steil en nog steiler. Trekken en sleuren wordt het om boven te geraken.
publicatie bekijken

Tours cycled


Date tour Tour Distance Chrono Speed Power Download
No tours found

© climbbybike™ All rights reserved 2005 -